Gerse Vrouwen2021-09-01T10:48:50+00:00

Gerse Vrouwen

Hoe zag de geschiedenis van de Rotterdamse vrouwenbeweging er precies uit en wat heeft ze de afgelopen decennia bereikt?

Op de zolder van Dona Daria, centrum voor emancipatie, inclusie en participatie, liggen diverse archieven van vrouwenorganisaties opgeslagen. Deze archieven vertellen het verhaal van de Rotterdamse vrouwenbeweging. Deze verhalen bevatten een belangrijke geschiedenis over de ontwikkeling van vrouwen en hun positie in Rotterdam en hoe hun emancipatieproces is verlopen.

Het is een geschiedenis die niet verloren mag gaan. DIG IT UP, Dona Daria en het Stadsarchief slaan dan ook de handen ineen om er voor te zorgen dat dit niet gebeurt. 

Expositie

De expositie is van 5 november t/m 4 december 2021 te zien in de DIG IT UP galerie.

Ook zijn de beelden en video’s online te bekijken in onze online expo en Beeldbank.

Niet HIStory maar HERstory

Gerse Vrouwen brengt de Rotterdamse vrouwenbeweging in beeld en geeft haar tastbare plek in de geschiedenis. Verschillende vrouwen, actiegroepen, belangenorganisaties en welzijnsinstellingen hebben zich hard gemaakt voor vrouwenrechten en emancipatie. 

De waarde daarvan voor vrouwen, maar ook van de Rotterdamse samenleving als geheel, is groot en mag niet verloren gaan. De archiefstukken van Rotterdamse vrouwenemancipatie in het Rotterdamse Stadsarchief zijn gering. We willen graag JOUW verhaal vertellen en belangrijke hoofdstukken uit de geschiedenis toevoegen vanuit het perspectief van de vrouwenbeweging.

Hierbij hebben we speciale aandacht voor de vrouwenstrijd die kruist met de ontwikkelingen uit de zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging (ZMV) beweging en de LHBTI+ strijd.

We zijn nog op zoek naar bronmateriaal! Ben jij onderdeel (geweest) van de Rotterdamse vrouwenbeweging? Breng je negatieven, dia’s, foto’s, video’s (vhs, dvd) naar erfgoedlab DIG IT UP en het wordt vereeuwigd in het digitale archief en wie weet ook geëxposeerd.

Ook nemen wij graag banners, muziek, kleding in bruikleen voor de expo. Alle materialen krijg je na afloop terug.

Je kunt het materiaal langs brengen bij DIG IT UP: Nieuwe Binnenweg 13b, Rotterdam. Neem van te voren even contact op. Vanwege beperkte openingstijden, zijn we niet altijd aanwezig.

Vragen, verhalen of spullen die je graag wilt delen? Mail naar amanda@digitup.nl

Events

Van Internationale Vrouwendag (8 maart) tot Internationale Meisjesdag (11 oktober) organiseren we verschillende events.

Blijf hiervan op de hoogte via onze nieuwsbrief en sociale media kanalen.

Finissage

Datum: september 26, 2021

Tijd: 15:00 - 17:00

Locatie: Nieuwe Binnenweg 13B, 3014 GA Rotterdam, Nederland

40 jaar Baroeg

Tijdens de laatste van 40 Jaar Baroeg blikken we met enkele gasten uit het programma. Onder het genot van een drankje en muzikale omlijsting kijken terug op de resultaten van de afgelopen maand en krijgen we een bijzondere presentatie van de X-treem Fanzine 40 jaar Baroeg special edition.  

Deze middag zal de muziek worden verzorgd door ManuWar: een dynamisch metallic duo dat de beste nummers draait van bands die ooit op de Baroegplanken hebben gestaan. Van black tot death metal. Van hardrock tot hardcore. Alle parels komen voorbij en zullen met eerbied en liefde aaneen gesnoerd worden tot een prachtige, sonische ketting.

Let op! Aanmelden verplicht via contact@digitup.nl o.v.v. Finissage

Klik hier voor het Facebook evenement.

Nieuws en Achtergrond artikelen

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze nieuwsbrief met updates in je mailbox.

Misschien vind je dit ook interessant: