Gerse Vrouwen

Op de zolder van Dona Daria, centrum voor emancipatie, inclusie en participatie, werd eind 2019 een enorme berg archiefmateriaal gevonden van verschillende vrouwenorganisaties. Dit archiefmateriaal was voor galerie & erfgoedlab DIG IT UP een goede reden om een maatschappelijke expositie te maken rondom vrouwenemancipatie.

Vele Rotterdamse vrouwen, verenigd in allerlei actiegroepen, belangenorganisaties en welzijnsinstellingen hebben zich door de jaren heen hard gemaakt voor vrouwenrechten, het tegengaan van huiselijk geweld, straatintimidatie, verkrachting en mishandeling, de toegankelijkheid van vrije abortus en anticonceptie, gelijk werk, inkomen en betaling, het tegengaan van traditionele man-vrouw rolpatronen, de toegang tot scholing en het tegengaan van stereotypering en (over)seksualisering van vrouwen.

De talloze foto’s, tijdschriften, krantenknipsels, collages en ander materiaal uit de archieven van de Rotterdamse Vrouwenraad, Vrouwenhuis Rotterdam, Vrouwenrechtswinkel Rotterdam, Technika en de voorlopers van Dona Daria vertellen verhalen uit de Rotterdamse vrouwenbeweging.

Expositie

De expositie is van 5 november t/m 4 december 2021 te zien in de DIG IT UP galerie.

Ook zijn de beelden en video’s online te bekijken in onze online expo en Beeldbank.

Gerse Vrouwen, meer dan een expositie

Het project Gerse Vrouwen is meer dan een expositie. De archieven zijn bewerkt middels de community-archiving methode en hebben daardoor een community building aspect gekregen, dat leidend is geweest bij het samenstellen van de expositie.

Bij Gerse Vrouwen betekent dit dat, naast professionele archivarissen, vrijwilligers een sleutelrol hebben gespeeld bij het maken van de collectie. Bij Gerse Vrouwen spelen de ‘communities of interest’, mensen met interesse in emancipatie, een belangrijke rol. Het project Gerse Vrouwen is dus gerealiseerd door en met Gerse Vrouwen. Vrijwilligers zijn maar liefst twee jaar bezig geweest met het bewerken van de archieven.

DOE MEE MET GERSE VROUWEN

Ook het publiek wordt actief ingezet bij deze expositie. Herken je jezelf op één van de foto’s, heb je aanvullend materiaal, of wil je jouw herinneringen delen? Voeg informatie toe aan onze online database, of vertel je verhaal in de oral history booth. Tijdens de expositie zijn er meerdere activiteiten zoals:

  • Opening Gerse Vrouwen
  • Emancipatietraining ‘Toen & Nu’
  • Gerse Vrouwen Tour i.s.m. Het Nieuwe Instituut
  • Workshop M/V Mindbugs
  • Gerse Vrouwen Disco

Gerse Vrouwen is van 5 november t/m 4 december te zien bij DIG IT UP!

Vragen, verhalen of spullen die je graag wilt delen? Mail naar amanda@soulandsociety.nl

Mede mogelijk gemaakt door: Dona Daria, Stadsarchief Rotterdam en Gemeente Rotterdam

Events

Vanaf Internationale Vrouwendag (8 maart) t/m de sluiting van de expositie op 4 december zijn er verschillende activiteiten.

Blijf hiervan op de hoogte via onze nieuwsbrief en sociale media kanalen.

Er zijn geen aankomende evenementen.

Nieuws en Achtergrond artikelen

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze nieuwsbrief met updates in je mailbox.

Misschien vind je dit ook interessant: