Over ons2020-06-11T20:06:38+00:00

Over DIGITUP

Rotterdamse stadscultuur galerie & erfgoedlab

DIG IT UP heeft naam gemaakt als belangrijke schatgraver van de Rotterdamse stadscultuur. Onbekend beeld- en geluidsmateriaal wordt ‘opgediept’ en voor altijd ontsloten als uniek erfgoed van de stad.

Het inloop erfgoedlab
In de etalage
Previous
Next

Missie: Rotterdamse stadscultuur opgraven en tentoonstellen, met en voor de Rotterdammer.

Door middel van exposities, documentaires, publicaties, talkshows en online-platforms toont DIG IT UP zo een nieuwe stadsgeschiedenis in beeld en geluid.

Werkwijze

Crowdsourcing

Door doelgerichte interactie met het publiek zoekt en vindt DIG IT UP uniek beeld- en geluidsmateriaal ‘bij de mensen thuis’.

Inloop-lab

In de laagdrempelige werkplaats van DIG IT UP (het zogeheten erfgoed-lab) kunnen particulieren hun oude opnamen laten conserveren. Foto’s worden perfect gescand, gedigitaliseerd en bewerkt. Filmopnamen komen weer tot leven en geluidsbanden van vroeger zijn weer af te luisteren. Het herontdekte en unieke materiaal komt op deze manier weer beschikbaar voor de eigenaren zelf, maar wordt tegelijkertijd toegevoegd aan het collectieve geheugen van de stad.

Expertise netwerk

Met medewerking en expertise van gerenommeerde instellingen (zoals het Stadsarchief Rotterdam) wordt het gevonden beeld- en geluidsmateriaal altijd op waarde geschat.

Digitalisering

Met optimaal gebruik van de nieuwste digitale technieken kunnen dergelijke vondsten behouden blijven en aan de stadscollectie worden toegevoegd. Het gaat vaak om unieke amateuropnames, die niet meer met moderne apparatuur zijn af te spelen en enkel nog op werkende ‘old school’ apparatuur met de juiste software versies nog af te spelen en om te zetten zijn. Denk aan bijzondere collecties die in archieven van bedrijven, instellingen of gewoon bij particulieren thuis liggen te ‘verstoffen’.

Voor wie?

Opdrachten

Wij werken ook in opdracht van bedrijven, instellingen en particulieren. Denk aan het produceren van (etalage) tentoonstellingen, het doen van beeldonderzoek, het bij het publiek oproepen van beeldmateriaal op thema, of het aanleveren van content voor websites of boekuitgaven.

Publiek

Door middel van 24/7 etalagetentoonstellingen, maar ook met filmvertoningen, beeldpresentaties, rondleidingen, talkshows en online-platforms zorgt DIG IT UP dat Rotterdam kan kennismaken met nog nooit eerder vertoonde beeld.