Rotterdam Roze

Galerie en erfgoedlab DIG IT UP presenteert ‘Rotterdam Roze’. Hier wordt de ‘Rotterdamse Roze Kaart’ gepresenteerd, een overzicht van ontmoetingsplekken en bars uit de gay scene van de afgelopen honderd jaar. Dat overzicht wordt nu uitgebreid, verdiept en aangevuld met nieuwe anekdotes en informatie, onder meer door interviews met betrokkenen uit de gemeenschap. Ook tijdens de expositie worden bezoekers en de gemeenschap uitgenodigd en uitgedaagd de kaart te verrijken.

Met ‘Rotterdamse Roze’ wordt duidelijk welke ontmoetingsplekken er waren, maar ook hoe de scene door de jaren heen is veranderd. Er wordt vooral gekeken naar aspecten die nog meer aandacht verdienen. Waar vonden vrouwen hun plek? Wat was de impact van AIDS? Hoe is de positie, erkenning en acceptatie van de transgemeenschap aan verandering onderhevig geweest, toen en nu? En wat waren de safespaces voor de multiculturele gemeenschap voordat dit een begrip werd? Verder wordt er stil gestaan bij het fenomeen cruisen en hoe dit door de jaren heen is veranderd.

Gelijktijdig vindt er een door Verhalenhuis Belvédère georganiseerde expositie plaats in de galerie: Henkes Parade.

Expositie

De expositie ‘Rotterdam Roze’ duurt van 17 juni tot en met zondag 10 juli. Bezoek ons in onze galerie Nieuwe Binnenweg 13b.

Ook zijn de beelden en video’s online te bekijken in onze online expo en beeldbank.

Expositie en tijdlijn

In de expositie is een interactieve Roze Kaart te zien waar bezoekers extra informatie en materiaal aan kunnen toevoegen. Ook is er een tijdlijn die een weergave geeft van plekken, ontwikkelingen en verhalen van belang. Zo wordt onder meer duidelijk hoe de Roze Zaterdag haar oorsprong in Rotterdam vond. De politieverordening uit 1959 wordt belicht aan de hand van artikel 50: “Het is verboden in het openbaar of in een voor het publiek toegankelijke lokaliteit te trachten iemand van hetzelfde geslacht door woorden, gebaren, geluiden of op enige andere wijze tot het plegen van ontucht te bewegen”.

Er wordt vooral gekeken naar aspecten die nog meer aandacht verdienen. Waar vonden vrouwen hun plek? Hoe is de positie, erkenning en acceptatie van de transgemeenschap aan verandering onderhevig geweest, toen en nu? En wat waren de safespaces voor de multiculturele gemeenschap voordat dit een begrip werd? Ook wordt er stil gestaan bij het fenomeen cruisen en hoe dit is veranderd door de jaren heen.

In de gesprekken met de community en het tijdens het inbrengen van materiaal komt een onderwerp constant terug. De gigantische impact van AIDS wordt pijnlijk zichtbaar door het feit dat dat veel van de afgebeelde mensen op de foto’s er niet meer zijn. De angstcultuur die door deze toen nog onbekende ziekte ontstond, zorgde ervoor dat veel mensen geen adequate zorg kregen in het reguliere systeem. In het Ron Wichmanhuis verenigden professionals en vrijwilligers zich om goede zorg te kunnen bieden.

Expositie Verhalenhuis Belvédère: Henkes Parade

Verhalenhuis Belvédère presenteert samen met de RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, DIG IT UP en Galerie Atelier Herenplaats een nieuwe expositie: Henkes Parade, een expositie over diversiteit en vrijheid met verhalen uit de regenbooggemeenschappen in Rotterdam. De expositie is geïnspireerd door de Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903-1989). Naast zijn werk is er ook werk te zien van kunstenaar Jonathan Sugendro (1996) sinds 2017 verbonden aan Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam.

Crowdsourcing

De tijdlijn en de Roze Kaart groeien verder tijdens de expositie. Het publiek en andere belanghebbende worden uitgenodigd en uitgedaagd om hun informatie, verhaal en materiaal toe te voegen. Dit gebeurt via ROZOVO bijeenkomsten en edit-a-thons. Dit zijn middagen

waarbij er via ‘Rotterdamse Zoldervondsten’ beeldmateriaal wordt aangedragen en de bijbehorende informatie wordt toegevoegd in de database. Ook vinden er verschillende events plaats, zoals verhalenmiddagen en een Roze Rondleiding.

 

Deze expositie is mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, J.E. Jurriaanse Stichting en het Mondriaanfonds.

Events

Uitnodiging opening

Iedereen is van harte uitgenodigd te komen kijken, te komen luisteren en om verhalen te delen. De opening is op vrijdag 17 juni vanaf 16.45 in DIG IT UP en vanaf 19:00 in Verhalenhuis Belvédère met veel verhalen, muziek en eten. De toegang is gratis en het programma is als volgt:

17.15 – 18.30 uur: DIG IT UP, Nieuwe Binnenweg 13b, 3014 GA Rotterdam

19.00 – 22.00 uur: Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam-Katendrecht.

Tailors & Wearers – Angisa de na teri, een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken

Startdatum: november 16, 2024 - Einddatum: december 8, 2024
Fout: reset de tijd.
Locatie: Galerie DIGITUP

De expositie Angisa de na teri, een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken is een groepstentoonstelling met werk van Bianca Sallons, Lena Winterink en Jaasir Linger, die ieder op hun eigen manier de rijke traditie van de Afro-Surinaamse angisa (hoofddoek) verkennen en herinterpreteren.

 

In Angisa de na teri staan vijf bijzondere angisa’s centraal, geschonken aan Tailors & Wearers door mevrouw Sita Wijngaarden-Esajas. De deelnemende kunstenaars hebben nieuw werk gecreëerd, geïnspireerd door deze erfenis. De tentoonstelling onderzoekt hoe deze kleding-tradities doorwerken in de hedendaagse kunst en wat ze betekenen voor de huidige en toekomstige generaties. Daarnaast belicht de tentoonstelling de waardevolle overdracht van traditionele technieken en de diepgewortelde verbinding tussen de angisa en de Afro-Surinaamse Winti-cultuur.

Nieuws

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze nieuwsbrief met updates in je mailbox.

Misschien vind je dit ook interessant: