Nieuws

BLOG HERITAGE IN ACTION

De Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra heeft DIG IT UP erkend in haar catalogus van het programma Heritage in Action. Het doel van het programma is dat meer dan honderd organisaties uit heel Europa hun kennis, expertise en creatieve ideeën rondom erfgoed met elkaar kunnen uitwisselen. In de catalogus staan veel voorbeelden van innovatieve en creatieve organisaties die worden erkend als ‘good practice’. De samenwerking tussen het Stadsarchief Rotterdam en DIG IT UP, in de catalogus genoemd als ‘Archive for an Inclusive City – Crowdsourcing Intangible Heritage’ is één van de voorbeelden van een uitstekende co-creatie van bewoners die hun bijdrage kunnen leveren aan het vormen van het stadsarchief. Ook is DIG IT UP geselecteerd om mee te doen aan de ‘peer visits’, een online event waarbij werkbezoeken en workshops georganiseerd worden. Hiervoor is een filmcrew uit België gekomen om twee dagen interviews en filmmateriaal op te nemen.  

DAG 1

Na een aantal dagen voorbereiding hadden we de eerste kennismaking met de filmcrew bij DIG IT UP en mocht ik Simone als eerste interviewen.  

Daarna heeft Simone ook een aantal interviews afgelegd met Marie-Claire Dangerfield en Norah Karrouche.  

Marie- Claire is als expert informatiebeheer werkzaam bij het Stadsarchief Rotterdam als en zij zet zich ook onwijs in voor het toegankelijk maken van erfgoed voor iedereen. Norah Karrouche werkt aan een project waarbij wordt onderzocht hoe oral history kan worden gebruikt als duurzame bron voor alle inwoners. Dit onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Gerse Vrouwen’.  

 

Nadat alle interviews bij DIG IT UP afgerond waren ben ik met de filmcrew, Tim en Liese, naar het stadsarchief gegaan. Hier werden we als eerst door Marie- Claire ontvangen en konden we een kijkje nemen in het stadsarchief om wat toffe shots te maken voor het filmpje. We mochten uiteindelijk ook het koude depot betreden. Het koude depot is een depot waar film wordt bewaard. Als je er een object uit wilt halen, moet het object 48 uur in een aparte ruimte wennen aan de nieuwe temperatuur. Ook mochten we geen jassen of tassen mee nemen en moesten we hoesjes over onze schoenen dragen. Het was heel leuk om dit in het echt te zien omdat we op school zo veel lessen over conserveren hebben gehad maar het nooit in de praktijk met eigen ogen hebben meegemaakt.  

 

Nadat we binnen hebben rondgelopen, heb ik de directrice van het stadsarchief Jantje Steenhuis mogen interviewen. Na het interview moest de filmcrew nog wat buiten-shots maken en zijn we het dakterras opgegaan van de hoge flat naast het Stadsarchief. Hier hebben we genoten van het uitzicht en ons klaargemaakt voor het volgende interview.  

 

Het laatste interview van deze dag was met Theo Kemperman, voorzitter van DIG IT UP en directeur van Bibliotheek Rotterdam. Ik werd gelijk enthousiast van zijn vlotte babbel en het interview afnemen vond ik ook erg interessant.  

DAG 2

De tweede filmdag begonnen we weer bij DIG IT UP om nog wat shots van binnen te maken en vervolgens zijn we met de auto naar Baroeg gegaan. Hier werden we ontvangen door Leon van Rijnsbergen, de directeur van Baroeg en Leo Minderhoud. Leon Minderhoud is bezig met een boek over het 40-jarig bestaan van Baroeg. Hij legt met een aantal vrijwilligers de geschiedenis van het bijzondere podium vast en DIG IT UP helpt hierbij. Ik heb Leon en Leo tegelijkertijd mogen interviewen, Het was erg gezellig en ik heb erg veel nieuwe informatie over Baroeg gehoord.  

Na een leuke ochtend op Zuid zijn we naar Dona Daria in Rotterdam- Noord gegaan. Samen met Dona Daria, een centrum voor emancipatie, zijn we bezig met het project Gerse Vrouwen. Een project over de emancipatiebewegingen daterend vanaf de jaren zeventig in Rotterdam.  

Hier heb ik Amanda Wams, de projectleider, mogen interviewen en hebben we een bijzonder verhaal gehoord van één van de vrijwilligers.  

Al met al was het een leerzame en bijzondere ervaring om nieuwe mensen in de culturele sector te ontmoeten en gesproken te hebben. Ik had nog nooit eerder echt interviews afgelegd en ik ben erg blij met gesprekken die ik heb gehad.  

 

Door: Fede Claes 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment