Nieuws

Verhalen uit de Rotterdamse vrouwenbeweging

Hoe zag de geschiedenis van de Rotterdamse vrouwenbeweging er precies uit en wat heeft ze de afgelopen decennia bereikt? Dat wordt het onderwerp van de expositie ‘Gerse vrouwen’ bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP. Als je wilt meewerken, dan kun je jezelf nu inschrijven voor een cursus Oral History. 

Serie workshops 
In een serie van drie workshops Stories in Motion leer je de ins en outs van het Oral History interviewen, om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Je interviewt maximaal drie mensen en verwerkt de interviews op zo’n manier dat ze vindbaar zijn voor onderzoekers en andere geïnteresseerden. 

De eerste workshop vindt plaats op zaterdag 16 oktober op locatie bij Dona Daria. De tweede workshop vindt plaats op vrijdag 12 november op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De derde workshop staat gepland op een vrijdag in januari 2022, bij het Stadsarchief Rotterdam. De afronding van Stories in Motion vindt plaats in de week van 8 maart 2022, de week van de Internationale Vrouwendag. 

Wat krijg je? 
De workshops worden verzorgd door Marjan Beijering van Geschiedenislab. Deelnemers die het hele traject doorlopen krijgen een certificaat en een onkostenvergoeding van 350 euro. Je kunt je opgeven via contact@digitup.nl  

Galerie en erfgoedlab DIG IT UP verzamelt met de hulp van Rotterdammers onbekend materiaal en persoonlijke verhalen uit de stadsgeschiedenis, om die vervolgens voor een breed publiek te ontsluiten en toegankelijk te maken.  

Nu is er een samenwerkingsproject, Stories in Motion, van de Erasmus universiteit, galerie en erfgoedlab DIG IT UP, Stadsarchief Rotterdam, Geschiedenislab en het centrum voor emancipatie Dona Daria. De Erasmus universiteit kijkt tijdens de gehele looptijd mee om te onderzoeken hoe Oral History kan bijdragen aan kennis over stadsgeschiedenis en ongelijkheid. In samenwerking met de partner-organisaties en vrijwilligers wordt vervolgens een Story Cycle Model ontwikkeld. Dit past uitstekend bij het doel en de werkwijze van DIG IT UP. 

Archieven bij Dona Daria 
Het volgende onderwerp wordt dus ‘Gerse Vrouwen’, waarmee de Rotterdamse vrouwenbeweging in beeld wordt gebracht en een tastbare plek in de geschiedenis krijgt. Verschillende vrouwen, actiegroepen, belangenorganisaties en welzijnsinstellingen hebben zich hard gemaakt voor vrouwenrechten en emancipatie. De waarde daarvan voor vrouwen, maar ook van de Rotterdamse samenleving als geheel, is groot en mag niet verloren gaan.  

De archiefstukken van Rotterdamse vrouwenemancipatie in het Stadsarchief Rotterdam zijn gering. Maar op de zolder van Dona Daria, centrum voor emancipatie, inclusie en participatie, liggen verschillende archieven van vrouwenorganisaties opgeslagen. Deze archieven vertellen het verhaal van de Rotterdamse vrouwenbeweging, de ontwikkeling van vrouwen en hun positie in Rotterdam en hoe hun emancipatieproces is verlopen. Met het project Stories in Motion gaan we nog meer verhalen verzamelen. 

We willen graag JOUW verhaal vertellen en belangrijke hoofdstukken uit de geschiedenis toevoegen, vanuit het perspectief van de vrouwenbeweging. Dat zou namelijk een prachtige aanvulling zijn op het papieren archief bij Dona Daria. Hierbij hebben we speciale aandacht voor de vrouwenstrijd die kruist met de ontwikkelingen uit de zwarte, migranten- en vluchtelingen vrouwenbeweging (ZMV) en de LHBTI+ strijd. 

Galerie en Erfgoedlab DIG IT UP opent de expositie
Gerse Vrouwen op 5 november 2021.
Zie voor meer informatie www.digitup.nl/gersevrouwen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment