Nieuws

‘40 jaar Baroeg’ – een overzicht

Op 1 augustus 2021 startte bij DIG IT UP de expositie ’40 jaar Baroeg’. In samenwerking met de medewerkers en vrijwilligers van Baroeg werd de lange geschiedenis en ontwikkeling van Baroeg als belangrijk Rotterdams poppodium belicht. In een waar hardcore tempo vond in augustus een aantal evenementen plaats. 

De opening, onder leiding van ceremoniemeester Richard Foster (WORM Rotterdam), was voor de aanwezigen een feest der herkenning. Veel expositiestukken komen uit de collectie van Leo Minderhoud en ook oproepen aan het publiek leverden tal van anekdotes op. Naast de fysieke expositie in de galerie aan de Nieuwe Binnenweg is er ook een online-exposite, te vinden op de website van DIG IT UP. 

De opening van ’40 jaar Baroeg’ was de opmaat tot een reeks evenementen in augustus. Allereerst was er op zaterdag 7 augustus een online muzikale lezing van Okkie Vijfvinkel. Okkie nam de luisteraars mee op een reis door het muzikale verleden van Baroeg, van Frank Boeijen tot Epica en van Revelation Time tot Demented Are Go! Geïnteresseerden konden inloggen op het livestream kanaal van DIG IT UP. 

Flyers beschrijven 

Op zondag 8 augustus was er een Flyerdag, met de spotlight op de vele flyers, posters en affiches in de geschiedenis van Baroeg. Er werden verhalen gedeeld over de inhoud van al dit promotiemateriaal en er waren ook flyers te zien die niet in de expositie zijn opgenomen. Verder konden deelnemers leren hoe ze zelf een Baroeg flyer kunnen maken. 

Editathon

Op zondag 15 augustus was er een edit-a-thon over ’40 jaar Baroeg’. Met dit soort bijeenkomsten wordt gewerkt aan het beschrijven van foto’s, flyers, ander beeldmateriaal en bijzondere anekdotes. Voor de opening van de expositie waren er ook al enkele edit-a-thons geweest en dit was de derde editie. Zo wordt het materiaal goed gedocumenteerd opgeslagen en kan het uiteindelijk door het Stadsarchief Rotterdam worden opgenomen.

Fanzinedag 

Ten slotte was er op zondag 22 augustus een Fanzinedag over ’40 jaar Baroeg’. Fanzines zijn sinds de jaren dertig een wereldwijd fenomeen geworden. Mensen uit de underground scene konden hun eigen muziekblad maken over genres als punk, Gothic, Electro en Metal. 

Op deze dag werd aan een speciale X-treem fanzine over 40 jaar Baroeg gewerkt en werden oude fanzines ter inzage gelegd voor de bezoekers. Al met al was het een unieke dag voor de Rotterdamse underground scene. 

 

Misschien vind je dit ook interessant:

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment