Wederopbouw Baankwartier
Online Expo
Bekijk foto’s, een documentaire en een montage van filmbeelden en foto’s rondom het Baankwartier in de online expositie.
Een steeds breder publiek ontdekt de charme van dit typische wederopbouwgebied met de Schiedamsedijk, Westblaak, Hartmanstraat, het naoorlogse deel van de Witte de Withstraat, Schiedamse Vest en het Vasteland. Tot niet zo heel lang geleden was het Baankwartier een gebied ‘waar je nog niet dood gevonden wilde worden’. Toeristen van de Cruiseterminal, Spido en Waterbus liepen over een prachtige Erasmusbrug vervolgens langs een reeks van treurig leegstaande winkels aan de Schiedamsedijk. Achter ‘de dijk’ sliepen junks in dichtgespijkerde panden. Gelukkig is het tij gekeerd en ontwikkelt het Baankwartier zich nu snel tot een zeer aantrekkelijk gebied. Met de herinrichting van de Coolsingel en de Schiedamsedijk tot aan de Schilderstraat, de nieuwbouw van de paviljoens aan de Leuvehaven en de bouw van rank ontworpen woontorens zal dat proces nog verder versnellen.
Met het project Wederopbouw Baankwartier brengen wij een ode uit aan de oorspronkelijke kwaliteiten van het wederopbouwgebied. Dat doen we met tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen, een online expositie en een gebiedskrant. Alle Rotterdammers worden opgeroepen beeldmateriaal, voorwerpen en verhalen toe te voegen aan de expositie.
Wij voeren dit project uit in nauwe samenwerking met onze partner Platform Wederopbouw Rotterdam. Het platform begon haar activiteiten ooit in het Hoogkwartier en heeft dit gebied met succes weer op de kaart gezet. Inmiddels is het platform de organisatie in Rotterdam die het belang van ons wederopbouw erfgoed continu onder de aandacht brengt.
DIG IT UP heeft de afgelopen jaren samen met bewoners en ondernemers veel kennis opgedaan over de geschiedenis van het gebied. Platform Wederopbouw Rotterdam heeft een selectie gemaakt van de twaalf meest karakteristieke gebouwen. De tentoonstelling bestaat uit beeldmateriaal van het publiek (de Rotterdamse Zoldervondsten) en uit de archieven van Stadsarchief Rotterdam en, om nog meer in de sfeer van de vijftigerjaren te komen, uit optimisme uitstralend jaren vijftig design. De tentoonstelling geeft ook aandacht aan het legendarische vooroorlogse uitgaansgebied en de Oase Bar. We organiseren vier rondleidingen langs de twaalf gebouwen. We geven vier lezingen in en over de Maastorenflat, Theater Rotterdam (voorheen Leger des Heils), Bazar (voorheen Blikman & Sartorius) en Cinerama (voorheen Skala). Kinderen van basisschool Het Landje krijgen wederopbouwles.
Uiteindelijk willen wij de architectuur en cultuurhistorie van het Baankwartier ontsluiten, informatie en beelden duurzaam online met elkaar delen en de betrokkenheid van bewoners, ondernemers, ambtenaren en werkenden vergroten.
Nieuws
OPENING EXPO WEDEROPBOUW BAANKWARTIER
OPENING EXPO WEDEROPBOUW BAANKWARTIER Op 10 februari vond bij DIG
Opening expositie Wederopbouw Baankwartier
Opening expositie Wederopbouw Baankwartier Na een lange voorbereiding opent DIG
GEANIMEERDE STARTBIJEENKOMST OVER BAANKWARTIER
GEANIMEERDE STARTBIJEENKOMST OVER BAANKWARTIER De startbijeenkomst over het Baankwartier en
STARTBIJEENKOMST WEDEROPBOUW EN HET BAANKWARTIER
STARTBIJEENKOMST WEDEROPBOUW EN HET BAANKWARTIER MAANDAG 8 OKTOBER 19.00 uur
Shop de Baankwartier Prints
Misschien vind je dit ook interessant:
Angisa de na teri
Angisa de na teri, een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken De
Sociale Stedelingen
Sociale stedelingen – Wim Wiegmann Speciaal voor Rotterdammers die zich
HOOR HAAR online expo
Speciaal voor Feminist Assembly Month presenteerden Het Nieuwe Instituut en