Media2021-11-18T14:21:25+00:00

Wederopbouw Baankwartier

Media

Bekijk foto’s, een documentaire en een montage van filmbeelden en foto’s rondom het Baankwartier.

Wat wil je zien?

Video's

Documentaire Baankwartier weer opgebouwd

Architectuurhistoricus Wijnand Galema legt uit hoe in het oorspronkelijke wederopbouwplan van ingenieur Witteveen de Coolsingel over de Schiedamse Vest zou doorlopen richting het Vaste Land. Hoe in het Basisplan van Van Traa de route werd gewijzigd en de verlenging van de Coolsingel over de Schiedamsedijk werd geprojecteerd. En er allerlei noodgrepen bedacht moesten worden om de veel te brede Schiedamse Vest hier op een aantrekkelijke manier op aan te passen. 

Over het Oogziekenhuis van architect Ad van der Steur, die onder andere ook het Museum Boijmans van Beuningen en de Maastunnel ontwierp. Over het unieke en innoverende idee van de expeditiestraten. Over de kwaliteit van de bewust vooruitgeschoven winkelpanden op de Schiedamsedijk. Dat de huidige leegstand spijtig is en beter verdient. De documentaire werd gemaakt in opdracht van de stichting DIG IT UP door camerajournalist Jurgen Oelen.

Baankwartier – Schiedamsedijk, tot en met het bombardement

Montage van filmbeelden en foto’s rondom het Baankwartier – Schiedamsedijk, Rotterdam. Deze roemruchte buurt gelegen, achter de inmiddels gedempte Zalmhaven, was van vroege dauw tot diep in de nacht dé plek waar zeelieden kleur gaven aan het stadse leven. Dancings, bars, clubs, jazz, maar ook armenzorg, de tabaksfabriek en een openluchtschool waren in deze buurt te vinden. Het gebied vol wederopbouwarchitectuur in het hedendaagse Rotterdam heeft de potentie ooit verder op te kunnen bloeien, zo centraal gelegen in de stad, met zoveel geschiedenis en toekomstperspectief. “Als de haven herleeft dan wordt je herboren als nimmer tevoren, Schiedamsedijk!” [Albert van ‘t Zelfde].

Muziek:
Drs. P – Dijklied
Mike Bodde – Dijklied (als Drs. P)
Albert van ‘t Zelfde – Schiedamsedijk
Bruno Vogel en Willem ‘t Hart (Codarts) – Alles Kapot

Presentatie op initiatief van Dig it Up Montage: OntwerpStudio Wouter Storm

Misschien vind je deze ook interessant: