//OPENING EXPO WEDEROPBOUW BAANKWARTIER

OPENING EXPO WEDEROPBOUW BAANKWARTIER

Op 10 februari vond bij DIG IT UP de druk bezochte opening plaats van de nieuwe tentoonstelling Wederopbouw Baankwartier. Meer dan zestig bezoekers herbeleefden het tijdperk van de wederopbouw met foto’s, gebruiksvoorwerpen uit de jaren vijftig en zestig en unieke filmbeelden uit de legendarische Oase Bar van Jaap Valkhoff.

Voorafgaand aan de opening vond in de stromende regen een volgeboekte rondleiding plaats onder leiding van architectuurhistoricus Paul Groenendijk van Platform Wederopbouw Rotterdam. Paul wees op de merkwaardig verlopende brandgrens, waardoor hier en daar nog bouwwerken van voor de oorlog zijn te vinden. Zijn rondleiding leidde echter vooral langs de dertien markante bouwwerken uit de wederopbouw, zoals onder meer Maastorenflat, het Oogziekenhuis en bioscoop Cinerama (vroeger Scala geheten).

Daarna werd de tentoonstelling geopend door Theo Kemperman, directeur Bibliotheek Rotterdam en bestuurslid van de stichting DIG IT UP. “Dit is de enige stichting in de stad die zich naast de gevestigde instellingen bezighoudt met het verzamelen van historisch materiaal en er voor zorgt dat het niet verloren gaat”, vertelde hij trots. “Loop hier iedere week even met iemand langs de expositie en wordt onze ambassadeur!”

 Directeur Evan van der Most bedankte het Platform Wederopbouw Rotterdam voor de goede samenwerking, Mariska Oprel voor de mooie vormgeving van de expositie en de vrijwillige medewerkers van DIG IT UP voor hun inzet.
 

 Buurtbewoonster Carolien zong begeleid door de The Old Spice Boys een medley van liedjes uit de Oase bar. Carolien woonde vroeger boven de Oase Bar en kwam er regelmatig. “Maar niet te vaak, anders kwam ik nooit meer thuis”, grapte ze.

 
2020-10-12T09:26:53+00:00februari 11th, 2019|Baankwartier|

Leave A Comment