Nieuws

‘Theater Hal 4 was zijn tijd ver vooruit’

Op zondag 14 februari werd het boek ‘Dertig jaar HAL 4, 1979-2009’ gepresenteerd aan wethouder Said Kasmi. De presentatie vond geheel online plaats. Kasmi sprak zich in zijn videoboodschap lovend uit over het theater en het daarover gemaakte boek. 

Kasmi vond het een eer om een exemplaar van het boek te ontvangen. “Mooi en terecht dat het boek er eindelijk is,’’, sprak hij. “HAL 4 was als theater zijn tijd ver vooruit.” Kasmi roemde vooral het bereik van jongeren en de aandacht voor multiculturele programmering bij het toenmalige theater HAL 4. Hij bedankt de twee samenstellers van het boek, Hugo Bongers en Evan van der Most, en riep op ‘het boek te gaan lezen en de tentoonstelling te gaan bekijken’. 

Die tentoonstelling is een etalage-expositie bij galerie DIG IT UP aan de Schiedamsedijk. “DIG IT UP is door corona gesloten voor publiek maar de etalagetentoonstelling is voor iedereen veilig in de buitenlucht te zien”, verklaarde directeur Simone da Silva bij de opening van de expositie. 

‘Alles lag in bruine dozen’ ​

Hugo Bongers en Evan van der Most gaven een korte toelichting op het door hen samengestelde boek. “Het begon met een uitnodiging van Evan”, vertelde Bongers. “Al het materiaal lag in bruine dozen en dan moet je die inhoud toegankelijk gaan maken.” Het resultaat was uiteindelijk ‘een stuk geschiedenis van dertig jaar beeldcultuur in Rotterdam’. 

“Ik realiseer me dat jongeren nu minder lezen”, voegde Evan er aan toe. “Daarom hebben we veel aandacht besteed aan de bijschriften en aan de context van wat je ziet.” 

Het boek is vormgegeven door Chiel van der Stelt en telt 164 pagina’s met een schat aan anekdotes en beeldmateriaal over wat er die dertig jaar HAL 4 gebeurde. Tal van oud-medewerkers en andere betrokkenen van het theater hebben hun herinneringen gedeeld. Het boek kost € 37,50 is te koop bij DIG IT UP en bij boekhandel Donner. 

Al het beeldmateriaal online te bekijken ​

Ten slotte is er nog veel meer beeldmateriaal over theater HAL 4 dan in het boek kon worden opgenomen. Het hele archief is online te bekijken en telt duizenden bestanden. Actrice Laise Sanches opende het online archief. Ze begon haar carrière zelf ooit bij Rotterdams Lef, een theatergroep van jongeren in HAL 4. “Twintig jaar later sta ik nog steeds op de planken. Rotterdams Lef is voor mij de basis geweest voor alles dat ik doe.” 

Het HAL 4 archief is te bekijken op de website van DIG IT UP: https://omeka.digitup.nl/page/Hal4 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment