Nieuws

Boekpresentatie en tentoonstelling ‘Dertig Jaar Hal 4, 1979-2009’

In 1979 ontstond Hal 4 in een leegstaande fabriekshal op het voormalige drinkwaterleidingterrein in het Rotterdamse Kralingen. Dertig jaar lang vonden er in de black box van Hal 4 legendarische concerten en theatervoorstellingen plaats. Vanaf het einde van de jaren negentig ontwikkelde Hal 4 zich als centrum voor jongerencultuur, met een op jongeren gerichte theaterprogrammering. In een boek wordt de geschiedenis van Hal 4 beschreven.

De publicatie beschrijft hoe Hal 4 zich tussen 1979 en 2009 programmatisch, beleidsmatig en organisatorisch ontwikkelde, wat de relatie was met de gemeente Rotterdam en wat er ruim tien jaar na de sluiting nog is overgebleven van de nalatenschap.

In de beginjaren van Hal 4 had in het Rotterdamse cultuurbeleid de ontwikkeling van het centrum prioriteit en werden nog vraagtekens geplaatst bij theaters die ver van het centrum lagen. De laatste jaren zie je in het cultuurbeleid weer meer aandacht voor theaters in de wijken, dicht bij het publiek.

Multicultureel programmeren

Theater Hal 4 was gedurende haar bestaan een flexibele organisatie die zich aan kon passen aan de veranderingen in het culturele landschap van Rotterdam. De binnenkort te verschijnen publicatie beschrijft vier belangrijke fases in de geschiedenis van Hal 4. Al vroeg gaf Hal 4 aandacht aan multicultureel programmeren. Tegenwoordig zijn dat politieke prioriteiten, maar in de jaren negentig lag dat nog anders. Hal 4 ontwikkelde succesvolle jongerenprogramma’s, waaronder theatergroep Rotterdams Lef en Digital Playground om nieuwe doelgroepen te bereiken. En die jongeren, een traditioneel moeilijk bereikbare doelgroep voor kunstinstellingen, werden ook daadwerkelijk binnengehaald.

In de geschiedschrijving van de Rotterdamse culturele sector is altijd veel belangstelling geweest voor grote kunstinstellingen, maar weinig voor de kleine en middelgrote organisaties. Deze publicatie is dan ook een stimulans om aandacht te besteden aan de geschiedenis van deze kleinere en middelgrote instellingen. Ook hun geschiedenis is van belang om het geheel te kunnen overzien, om te begrijpen ‘waar we vandaan komen’.

‘Geschiedschrijving van onderop’

De publicatie over dertig jaar Hal 4 wordt geheel in eigen beheer uitgegeven en op maat van de afzetmarkt. Het is het eerste eigen boek dat DIG IT UP uitgeeft, een volgende stap in de ontwikkeling van deze Rotterdamse galerie en erfgoedlab. Het toont opnieuw dat ‘geschiedschrijving van onderop’ mogelijk en zinvol is en dat DIG IT UP haar plaats in het Cultuurplan van Rotterdam verdient.

Vanuit de galerie en het erfgoedlab wordt op 14 februari het eerste exemplaar van het boek symbolisch aangeboden aan wethouder Said Kasmi. In een rechtstreekse uitzending op digitup.nl/live op zondag 14 februari tussen 17.30 en 17.45 uur zal de wethouder reageren op de inhoud van het boek middels een videoboodschap.

Auteur Hugo Bongers vraagt de samensteller en initiatiefnemer van het boek Evan van der Most om een reactie. Voormalig actrice Laise Sanches van Rotterdamse Lef zet daarna een database, met zesduizend foto’s, jaarverslagen en beleidsplannen, online. Tenslotte opent de directeur van DIG IT UP Simone da Silva de tentoonstelling ‘Dertig Jaar Hal 4’ in de etalages van de galerie.

Hoe kom je aan een exemplaar?

Het boek kost € 37,50 en kan via contact@digitup.nl worden besteld. De verzendkosten bedragen € 6,50. Het boek heeft een hardcover en telt 162 pagina’s met ISBN 978-90-9034169-9. Het boek is ook bij Donner te koop.

DIG IT UP galerie en erfgoedlab Rotterdamse stadscultuur

Schiedamsedijk 62a
3011 EH Rotterdam
evan@digitup.nl

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment