Nieuws

DIG IT UP nam deel aan de Europeana conferentie

Op 11 en 12 november jongstleden was er een conferentie van de stichting Europeana. Europeana heeft is een Europese erfgoedorganisatie met een hoofdkantoor in Den Haag. De organisatie houdt zich bezig met het digitaliseren van collecties van Europese en wetenschappelijke instellingen. Simone da Silva was een van de gastsprekers bij de conferentie, die dit jaar online plaatsvond. 

Onder de titel ‘Breaking through echo chambers: crowdsourcing from start to finish’ gaf Simone een toelichting op de werkwijze van DIG IT UP. Ze legde uit hoe de galerie via de Rotterdamse Zoldervondsten materiaal ophaalt bij het grote publiek. Materiaal dat anders verborgen zou blijven.  

“DIG IT UP is negen jaar geleden begonnen. We hebben intussen projecten over Rotterdamse onderwerpen gehad als ‘Trapauto’, Pandora’s Music Box en het 50-jarig jubileum van het Holland Pop festival. We verzamelen geschiedenis, maar zonder die inbreng van het publiek mis je iets. We komen bijvoorbeeld fotoalbums van mensen tegen en negatieven van fotografen, zoals van de 6500 foto’s van bezoekers die in de jaren tachtig bij het muziekfestival Pandora’s Music Box werden gefotografeerd. Dat materiaal wil je voor altijd behouden.” 

Iedereen kan informatie toevoegen

Simone vertelde verder hoe met de hulp van zowel curatoren als vrijwilligers wordt verzameld en gedigitaliseerd. “Met de hulp van het Stadsarchief Rotterdam zijn we OmekaS gaan gebruiken, een digitaal systeem waarbij iedereen de online geplaatste foto’s kan becommentariëren en iedereen zo nieuwe informatie kan toevoegen. We zetten zoveel mogelijk mensen uit het veld in en zijn allemaal gepassioneerd om dit te doen. Ik ben trots op mijn team!” 

Kijk voor meer info op  

https://pro.europeana.eu/event/breaking-through-the-echo-chambers-crowdsourcing-from-start-to-finish 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment