HOOR HAAR: deel 1 REWIND
De Feministiese Filmgroep Storing werd formeel opgericht op 23 juli 1982. De eerste film verscheen echter al een jaar eerder. Man waar lul je over, abortus is een vrouwenzaak (1981) was een documentaire over de strijd voor vrije abortus en de vrouwenstaking op 30 maart 1981 in Rotterdam.
Om duidelijk te maken dat het vrouwen in bedrijven en gemeentelijke diensten menens was besloot een groep vrouwen hun acties te gaan filmen. Zonder ervaring, maar wel met steun van het Videocentrum, dat werd gesubsidieerd door de gemeente Rotterdam. De film markeert het begin van de Feministiese Filmgroep Storing. Bij gebrek aan podia of platformen om hun werk te laten zien hadden vertoningen werden films meestal vertoond voor de eigen achterban, zoals in het Vrouwenhuis.
compilatie van diverse films van Feministische Filmgroep Storing
Films van Storing
In de eerste films valt op dat Storing vooral registreert en dat de eigen stem van de vrouwen, letterlijk en figuurlijk, afwezig is. Wel maken interviews met (naamloze) deelneemsters duidelijk dat ze kritisch waren ten opzichte van de vorm en organisatie van de (lokale) vrouwenstrijd. In de loop van de jaren tachtig produceerde Storing ook films over de toegankelijkheid van de arbeids- en woningmarkt, straatintimidatie en vrouwelijke beeldvorming in de media. In samenwerking met de vakbond ABVA werd een film gemaakt over deeltijdarbeid. In 1982 werd een verslag gemaakt van de landelijke demonstraties Potten en Flikkers en van de vrouwentheaterdag in Theater Zuidplein. In haar tijd. Opgedragen aan alle strijdbare vrouwen in Rotterdam (1984) is een collage van vrouwenacties in Rotterdam 1981 tot 1984.
In het online beeldarchief van Stadsarchief Rotterdam zijn de films van Feministiese Filmgroep Storing terug te zien. Bekijk ze hier.
foto: privéarchief Mieke de Wit
Mieke de Wit
Filosofiestudent Mieke de Wit werd in 1984 actief voor Feministiese Filmgroep Storing. Zij was tevens betrokken bij de oprichting van Vrouwenstudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wilde haar ideeën over media in de praktijk brengen. De eerste film waar ze aan mee werkte was: Geen dak, onderdak, eigen dak, tevens de eerste film van Storing in kleur. Daarna volgde Hallo, ben ik in beeld. Vrouwbeeld in de media (1984) en een diaklankbeeld voor de Rotterdamse Vrouwenraad (1986).
Niet lang daarna stopten de activiteiten van Storing. De uitschrijving uit het handelsregister is gedateerd in oktober 1987. Kunstenares Carin van Althuizen kreeg de opdracht om een zeefdruk te maken (1988). Het resterende geld werd gedoneerd aan Mama Cash.
Lees en hoor meer over Mieke de Wit en Storing in deel 2: PAUSE.
Misschien vind je deze ook interessant:
Fotoverslag opening “Hear her” bij Het Nieuwe Instituut
Fotoverslag opening “Hear her” bij Het Nieuwe Instituut Op donderdag
Pop-up expositie ‘Hear Her’
Pop-up expositie ‘Hear Her’ Vrouwenstakingsdag op 30 maart 1981, still
Blog Gerse Vrouwen – de interviewsters deel 2
Blog Gerse Vrouwen – de interviewsters deel 2 ROOIE VROUWEN
Blog Gerse Vrouwen – de interviewsters
Blog Gerse Vrouwen – de interviewsters Geschreven door Marjan Beijering
Fotoreportage expositie Gerse Vrouwen
Fotoreportage expositie Gerse Vrouwen Na vier weken ‘Gerse Vrouwen’ is
Emancipatietraining Toen & Nu
Emancipatie Training Toen & Nu Op maandag 6 december ontvingen