Tour Digital Playground2020-06-12T19:01:15+00:00

Digital Playground

De Tour

In deze tour laten we een stukje geschiedenis zien van Digital Playground. Voor meer  informatie kun je het achtergrond artikel lezen en voor meer beelden de online expositie bekijken.

Volg de tour

Het ontstaan van Digital Playground

Digital Playground leert kinderen en jongeren omgaan met de creatieve mogelijkheden van computers en is in 1998 ontstaan in theater Hal 4 in Rotterdam. Directeur Evan van der Most had in Madrid gezien hoe kinderen in een wijkcentrum creatief leerden omgaan met computers en wilde een dergelijk initiatief ook in Rotterdam uitvoeren. De uitgangspunten zijn ‘learning by doing’ en ‘peer to peer education’ zodat de workshopleiders, doorgaans startende kunstenaars of studenten, qua leeftijd en achtergrond zo dicht mogelijk bij de doelgroep zitten. Vanaf het begin werd een verbinding gelegd met kunst en cultuur.

De ontwikkeling

Sinds 2009 is Digital Playground een zelfstandige stichting met een Raad van Bestuur. De activiteiten vinden plaats in de van alle apparatuur voorziene ruimte in de Schilderstraat, in het verlengde van de Witte de Withstraat. De focus ligt op het aanbod voor scholen, gemiddeld nemen jaarlijks 5.000 scholieren deel aan de workshops.

Toekomst Digital Playground

Na ruim twintig jaar blijft Digital Playground met haar aanbod de belevingswereld van kinderen en jongeren volgen. De aanpak is nog grotendeels gelijk aan die van de eerste jaren met ‘learning by doing’: zelf proberen en zien hoe een digitale techniek werkt. De organisatie is gaandeweg steeds professioneler gaan werken.

De interesse van deelnemers ligt nu vooral bij game-design, de iPad filmworkshop en Stop-motion (een animatietechniek om beeld voor beeld film te maken). In 2015 werd voor de eerste keer virtual reality toegepast in workshops en in de komende jaren zal naar verwachting ook met augmented reality worden gewerkt, naarmate de mogelijkheden voor dergelijke technieken toegankelijker worden. Digital Playground heeft als pionier in media-educatie nog steeds een uniek en divers aanbod binnen Nederland.

 

Kijk ook op: https://digitalplayground.nl/

En https://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Playground

Einde van de Tour

Vond je dit interessant? Bekijk dan ook:

Leave A Comment