//Jaren ’10 Een gevestigde dansstijl

Breakin' Rotterdam

Jaren ’10 Een gevestigde dansstijl

Na 2010 geldt breakdance als een gevestigde dansvorm: het wordt aangeboden op de meeste dansscholen en komt regelmatig op tv. Steeds meer individuele dansers kunnen een carrière maken van hun passie, of worden bekende en veelgevraagde deelnemers op internationale competities.
Dansgroep Groove Kings is na haar grote doorbraak regelmatig te zien in populaire tv-shows als Popstars, So You Think You Can Dance, De Dino Show en The Voice. In 2011 levert de crew één van haar dansers aan Cirque du Soleil: Pom Arnold wordt onderdeel van de Michael Jackson Immortal World Tour, die tot 2013 over de hele wereld toert.

In Rotterdam blijft het verder rustig. Andere dansstijlen, zoals hiphop, house en afro, winnen aan populariteit. Het aantal breakingcrews daalt. Naast het HipHopHuis – dat inmiddels naar het centrum van de stad verhuisd is – zijn er amper nog openbare trainingsplekken.

Toch zijn er ook hoogtepunten: Menno van Gorp is de eerste b-boy die drie keer tot wereldkampioen wordt gekroond: hij wint de grootste breakingcompetitie Red Bull BC One in 2014, 2017 en 2019. Hij vestigt zich in Rotterdam-Zuid, waar hij inmiddels al acht jaar woont en traint met zijn crew Hustlekidz. Zijn teamgenoot Shane Boers schopt het in 2017 ook tot de finales van Red Bull BC One.

In 2014 is Bo van Hoorn de eerste b-girl in de Nederlandse Red Bull BC One-cypher. Samen met Menno is ze in 2019 een van de Nederlandse vertegenwoordigers op het wereldkampioenschap in China.

Bo op de vloer bij de Red Bull BC One Holland Cypher in 2014

Een aantal voormalige b-boys zijn steeds vaker in het theater te vinden, waaronder voormalig Got Skills-lid Jason Jeandor met dansgezelschap Xclusiv Company. Urban arts krijgen steeds meer erkenning van beleidsmakers en cultuurfondsen, waardoor de mogelijkheden voor hiphop in het theater groeien.

Ook oudgediende Lloyd Marengo focust zich steeds meer op het choreograferen van theatervoorstellingen, met breakdance en andere hiphopstijlen in de hoofdrol. Zijn voorstelling Father Father (met o.a. Xisco Riboch en Menno van Gorp) is de eerste voorstelling van Nederlandse bodem die op het programma van hiphoptheaterfestival Breakin’ Convention in London komt te staan.

Giorgo in het theater

Een b-boy die onlangs in korte tijd carrière gemaakt heeft, is Wilson Almeida Duarte, ook wel bekend als (Wilde) Willy. Hij volgde lessen bij het HipHopHuis en heeft onder andere les gehad van Karim El Maslouhi en Maikel Walker. Willy heeft deelgenomen aan verschillende battles in binnen- en buitenland, die hij regelmatig ook won.


Vanuit zijn missie om dans meer in het spotlicht te zetten, organiseert hij daarnaast ook evenementen. Zo zette hij samen met B-boy Duzk, B-Boy Redo en Jochem van Aller de jam Return of the Bboy op, waarvan een aantal edities plaatsvonden in de Maassilo en in WORM. In dit concept staan dans-cyphers meer centraal dan in andere breakevents.


Geïnspireerd door het event Outbreak in Slowakije en uit liefde voor hiphopcultuur, start danser Dinh-Vu Nguyen in 2019 het evenement Roffa Jam. Het resultaat is een gezellige dag in het park, met een barbecue en een liveband, waar ook dansers van buiten Rotterdam op af komen.

Voorlopig blijft de toekomst van breaking er rooskleurig uitzien: in 2024 is de dansstijl voor het eerst onderdeel van Olympische Spelen in Parijs. Dit debuut zou breaking wel eens nieuw leven kunnen inblazen, zowel in Rotterdam als ver daarbuiten.

2020-11-23T08:17:35+00:00november 20th, 2020|Breakin|

Leave A Comment