//Elementor #31673

40 jaar Baroeg: Tim van band Fragment "Plaatsen zoals deze bestaan niet in andere landen."

Veertig  jaar is een lange tijd. Vooral in Rock and Roll. Rotterdam is altijd een rock and roll stad geweest. Alle grote havens zijn Detroit met Motown; Liverpool en Hamburg met die vier langharige jongens en Rotterdam hadden onder andere Spot the Loony, Switchbitch, The Spot, The Amazing Stroopwafels en… ik denk Fragment. 

Op de een of andere manier belandden we op de Lijnbaan, buiten wat toen Ter Meulen was, naast de Kinetic-objecten en een charmante onverstaanbare oude heer die Berliner bollen verkocht. Menigten zouden zich verzamelen. Ze zouden geld in de gitaarkoffer stoppen, ooit zelfs champagne, en dan zouden de kwaadaardige evangelisten en meedogenloze charme-loze orgelbezitters zonder lach proberen ons publiek te stelen. Maar toen we vertrokken, deden de mensen dat ook. 

‘s Nachts sliepen we met onze spullen in onze op maat gemaakte gele Bedford Luton Banana-bus – ons ietwat walgelijke draagbare huis aan de Parklaan, buiten de ambassades. De roadie van Jan Akkerman klopte ooit op het raam om gitaarsnaren te lenen – hij was de beste gitarist ter wereld! We waren gearriveerd! De politie ook. Ze zouden gieren met zoeklichten in de stijl van Miami Vice 

«Slaap je hier?» 

«Nee» we zouden liegen terwijl we onze pyjama proberen te verbergen 

«Weet je het zeker?» 

«Er.. Ja !» 

«Ok, tot morgen op de Lijnbaan, slaap lekker» 

 Later zongen we ze eigenlijk een liedje toen we onze verbijfsvergunningen afhaalden. 

Ondertussen speelde de andere Police in Eksit, U2 was er ook geweest, net voordat ze allemaal stratosferisch werden. Rotterdam had zijn eigen scene. Niets van dat alles overkwam ons op dezelfde manier, maar de straten leerden ons live te spelen en mensen begonnen ons nummer te vragen.  

We hadden eigenlijk geen telefoon, maar op de een of andere manier belandden we in Baroeg, aanvankelijk een beetje ongerust. Rotterdam Zuid was anders, mensen hadden ons gewaarschuwd om weg te blijven van het Afrikaanderplein: «Je komt er nooit levend uit!» en behalve Parkzicht was Baroeg waarschijnlijk een van onze eerste echte concerten in een zaal en ik denk dat we de eerste buitenlandse band waren die daar speelde. Het was schitterend! Mensen vonden ons echt leuk! Ze betaalden ons zelfs, waarschijnlijk 300 gulden, en ze voorzagen ons van drankjes! Iemand heeft ons zelfs gevraagd om voor hun bruiloft te spelen, wat een eer – hoewel de data verloren gingen in de vertaling en we op vrijdag in plaats van zaterdag aankwamen… 

We kwamen door de jaren heen vaak in Baroeg terecht en samen met Plan C, Kwells, de Mauwi Wauwi, de Roepie Groepie werd het een onderdeel van ons onderwijs. Uiteindelijk lieten we de straten achter ons en toen we een paar jaar later in de AHOY speelden, herkenden we mensen die ons daar het eerst hadden gezien. Dat was cool en op de een of andere manier heel toepasselijk. 

Plaatsen zoals deze bestaan niet in andere landen, zeker niet in het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn eigenlijk van onschatbare waarde, het is hoe we hebben geleerd te doen wat we hebben gedaan en sommigen van ons doen het veertig jaar later nog steeds. Zelf heb ik enkele jaren geleden afscheid genomen van Fragment, maar ze zijn er nog steeds en doen het nog steeds. Je weet dat het geen slechte manier was om de kost te verdienen en we hadden het geluk dat we er deel van uitmaakten. Dit zijn de komende veertig jaar en de volgende onbekende reeks kanselarijen. Gelukkige herinneringen en gelukkige verjaardag jongens! 

Liefde, Tim Alexander 

www.chateaudeslys.com 

door: Tim Alexander

2021-09-06T11:41:18+00:00september 6th, 2021|Uncategorized|

Leave A Comment