//ODE AAN JOHN –PHOXX- GROOT

Nieuws

ODE AAN JOHN –PHOXX- GROOT

Galerie en Erfgoedlab DIG IT UP opent met een ode aan 10 jaar geleden overleden fotograaf en locatiescout John PHOXX Groot

Van Rotterdam een grote studio maken, dat was wat John Groot (alias PHOXX) graag wilde. Hij was fotograaf en locatiescout voor vele commercials, videoclips en andere opnames die Rotterdam als decor hadden. Een door DIG IT UP geproduceerde tentoonstelling laat zien hoe John Groot (Omaha, Nebraska, 31 mei 1961 – Rotterdam, 26 februari 2007) sterk heeft bijgedragen aan het beeld van de stad. De opening van de tentoonstelling op 12 maart is tevens de start van Galerie en Erfgoedlab DIG IT UP.  

In de nieuwe locatie aan de Schiedamsedijk 62a werkt Galerie en Erfgoedlab DIG IT UP aan het digitaliseren, produceren en tentoonstellen van beelden van de Rotterdamse stadscultuur. De eerste tentoonstelling vestigt de aandacht op het bijzondere werk van John Groot. Tien jaar nadat deze fotograaf en locatiescout overleed, gaat DIG IT UP zijn archief ontsluiten.

Voorbijgangers aan de etalagetentoonstelling op de Schiedamsedijk zien de komende tijd onder meer de popfoto’s die John Groot nam van Nick Cave in HAL 4, Dojoji met Ted Langenbach, The Fall in de Doelen begin jaren ‘80 en Arno Hintjes in poppodium Arena (de voorloper van Nighttown). Ook vertoont DIG IT UP bekende commercials die dankzij Groot in Rotterdam werden opgenomen. Hij werkte onder meer voor Fiat, Nationale Nederlanden en ABN AMRO. Groot was zo betrokken bij ontelbare opnames die van Rotterdam zijn gemaakt. De tentoonstelling laat zien hoe hij sterk heeft bijgedragen aan de wijze waarop Rotterdam door de jaren heen in beeld is gebracht.

Op 12 maart 2017 verricht stadsarchivaris Jantje Steenhuis de opening van de etalagetentoonstelling. DIG IT UP zal het archief van John Groot dan symbolisch overdragen aan het Stadsarchief Rotterdam. Ook vertelt Saskia Kagchèl (filmcommissioner van de gemeente Rotterdam) over de invloed die Groot heeft gehad op het filmklimaat in de stad.

Op de website van DIG IT UP verschijnen blogs over John Groot zijn persoonlijke leven, werk en bijdragen aan Rotterdam als filmstad. De tentoongestelde prints zijn te koop. De opbrengsten gebruikt DIG IT UP voor het scannen en toegankelijk maken van 9.000 portretten die door John Groot werden gemaakt van bezoekers van Pandora’s Music Box. Dit festival vond in 1985 plaats in de Doelen.

Opening tentoonstelling: zondag 12 maart om 15.00 uur

Locatie: DIG IT UP, Schiedamsedijk 62a, Rotterdam

Inloop: donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

Deze tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van: Gemeente Rotterdam Sport & Cultuur, Stadsarchief Rotterdam, IVA Groep, Snoerboer, Ophuysen printers, Arthur Vriens, Elin Haitsma, Tyrone Breet, Jelani Isaacs, Saskia Kagchèl, Berry Visser, Simone Shin en vele anderen.

Over DIG IT UP: Rotterdamse stadscultuur in beeld

In de nieuwe galerie werkt stichting DIG IT UP aan het digitaliseren, produceren en tentoonstellen van beelden van de Rotterdamse stadscultuur. Het gaat hierbij steeds om bijzonder of onontdekt materiaal dat nog niet eerder publiekelijk is getoond. De etalagetentoonstellingen zijn grotendeels vanaf de straat te zien. Zo toont DIG IT UP aan voorbijgangers hoe Rotterdamse fotografen en muzikanten inspiratie hebben gehaald uit hun grootstedelijke omgeving. Iedere donderdag- en vrijdagmiddag is in de galerie zelf een uitgebreidere tentoonstelling te bekijken. Ook vinden in de galerie workshops plaats over de digitalisering van historisch beeld- en geluidsmateriaal. Hiermee biedt DIG IT UP een platform aan bijvoorbeeld kleinere lokale musea en historische verenigingen om kennis uit te wisselen.

2021-11-19T09:06:20+00:00februari 27th, 2017|phoxx|

One Comment

  1. dream_emulator mei 10, 2017 at 1:58 pm - Reply

    Heel bijzonder, ik ga hier gauw kijken!

Leave A Comment