Nieuws

Wie was Machteld Cairo?

Mijn naam is Grace Stelk en ik doe onderzoek naar het leven van mijn ‘tante’, drs. Machteld ‘Maggie’ Cairo. Bij deze nodig ik u uit om samen met mij het verhaal van Machteld te vertellen. Help mij met het afronden van mijn onderzoek naar Machteld Cairo! 

Hoe? 

Door te delen wat u thuis nog heeft liggen dat aan Machteld is gerelateerd. Het kan van alles zijn: foto’s, mooie verhalen of anekdotes-die-niet-kunnen-ontbreken, krantenknipsels of geluidsmateriaal – laat het weten! 

Stuur uw beeld- en/of geluidsmateriaal naar gstelk@gmail.com, of breng het langs bij DIG IT UP aan de Nieuwe Binnenweg 13 B. 

Voor mooie verhalen en anekdotes vraag ik jullie om u te melden via gstelk@gmail.com, zodat we een afspraak kunnen maken.   

Heeft u materiaal thuis liggen maar weet u niet hoe u dit digitaal moet aanleveren? Geeft niet. Meldt u ook via gstelk@gmail.com en dan kijken we wat we kunnen regelen. 

Waarom?  

In 2011 heeft Machteld mij gevraagd om haar levensverhaal op papier te zetten. Geen idee hoe ze bij mij kwam, maar ik voelde me vereerd. Ik was net afgestudeerd en werkloos. Machteld gaf aan dat ze zoveel gedaan had in haar leven, dat ze het vastgelegd wilde hebben. Vervolgens wees ze naar de uitpuilende boekenkast achter mij, in haar kantoor. Dat waren stukjes uit haar leven. Krantenknipsels, oorkondes, beleidsplannen, notulen, brieven en weet ik het wat.  

Ik bedacht dat ik haar zou interviewen in chronologische volgorde. We zijn begonnen in haar kindertijd en werkten toen door naar het heden. Ik heb Machteld in totaal drie keer kunnen interviewen voordat zij kwam te overlijden. Ze had mij laten weten dat ze haar spullen naar het Stadsarchief Rotterdam zou brengen. Na haar overlijden was ik daar dus geregeld te vinden. Daarnaast heb ik veel mensen gesproken die dichtbij haar stonden gesproken. Het gemis en ook soms de verontwaardiging over het plotselinge verlies onder haar mensen was groot! Het waren mooie maar soms ook pijnlijke gesprekken.  

Het onderzoek ging vrij langzaam omdat ik er fulltime naast werkte en ook nog andere dingen deed. Dankzij een beurs van het Nationaal Archief kan ik mij de komende maanden redelijk vrij richten op het afronden van het onderzoek naar Machteld. En dankzij galerie en erfgoedlab DIG IT UP hebben we een platform om haar verhaal te vertellen.  

Wat gaan we doen met al dat materiaal? 

Om te beginnen starten we in het voorjaar van 2023 met een lezing. Tijdens deze lezing vertellen we gezamenlijk het verhaal van Machteld. In de aanloop naar 8 maart, Internationale Vrouwendag, is er een expositie.
Dus heeft u nog wat op uw lever? Vertel het ons!
 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

4 Comments

  1. Sandra Schipper oktober 7, 2022 at 6:06 am - Reply

    Mooi verhaal en initiatief. Heb haar een keer meegemaakt met onze demonstratie voor de Zuidafrikaanse ambassade. Demonstratie tegen apartheid. Jaren 1986.
    Samen met Paul Middellijn en wijlen Fred Fitz-James.. Daarna nog 2 keer gezien.

    Haar lach was zo bekend.
    Sandra Schipper

    • Danaus Meijs oktober 17, 2022 at 1:47 pm - Reply

      Beste Sandra,

      Dank voor je herinnering!

      Heb je al contact met Grace gezocht om over je herinneringen aan Machteld te vertellen? Je kunt Grace mailen op gstelk@gmail.com

      Met vriendelijke groet,

      Danaus

  2. Jet Valk oktober 26, 2022 at 6:37 pm - Reply

    Wij hebben ooit Vrouwen verbeelden Vrouwen georganiseerd! Kunst, verbeelding, muziek van voor door vrouwen. Machteld was uiteraard met ons aan het organiseren geslagen en daardoor hadden we een geweldig programma

    • Danaus Meijs oktober 27, 2022 at 10:58 am - Reply

      Beste Jet,

      Wat leuk om te horen!

      Als je daar meer over wil en/of kunt vertellen, kun je het beste contact opnemen met Grace via gstelk@gmail.com

      Met vriendelijke groet,

      Danaus

Leave A Comment