Schilders, schrijvers en zangers over de Zandstraatbuurt
Op zaterdag 9 april vond de tweede lezing plaats naar aanleiding van de expositie ‘Zandstraat in Kaart’ van Ieneke van der Kooy. Na de eerdere lezing over de geschiedenis van deze buurt vertelde historicus Dik Vuik deze keer over de culturele uitingen over de Zandstraatbuurt: hoe schilders, schrijvers en zangers de buurt in beeld brachten.
Er was opnieuw veel belangstelling voor de lezing en de expositie. Ze kregen te horen hoe al in de negentiende eeuw kunstenaars begonnen om straattaferelen in de buurt te tekenen en te schilderen. Daar waren bekende kunstenaars onder, zoals Kees van Dongen en Eugene Rensburg, maar ook relatief onbekende kunstenaars.
Met de intrede van fotografie volgden ook fotografen in de periode na 1900 met het vastleggen van de Zandstraatbuurt, De bekendste is Henri Berssenbrugge, maar ook andere (soms anonieme) fotografen legden de Zandstraatbuurt vast.
Verschillende schrijvers hebben boeken over de Zandstraatbuurt geschreven. NRC-journalist M.J. Brusse kende de buurt persoonlijk en schreef ‘Het rosse leven en sterven van de Zandstraat’ kort na de sloop van een groot deel van de buurt. In 1999 verscheen van de Rotterdamse schrijver Herman Romer het boek ‘De ondergang van de Zandstraat’. Het zijn de enige twee boeken die over het kwartier verschenen.
De lezing werd besloten met zangers, soms zelf afkomstig uit de Zandstraatbuurt zoals Maupie Staal en Louis Davids. Maar ook Koos Speenhoff die het ‘Polderlied’ over de buurt schreef. Onder de bezoekers van de lezing bevond zich Roland Vonk, bekend van zijn programma’s bij RTV Rijnmond en een fervent verzamelaar van muziek met Rotterdamse wortels. Roland kon zelf toelichten hoe hij bijvoorbeeld het lied ‘Een type uit de Zandstraat’ van Maupie Staal op een 78-toeren plaat vond. Van het Polderlied werd nooit een opname van Speenhoff gevonden, maar de Dames Penotti zongen het lied ooit in de studio van RTV Rijnmond en die opname is nog steeds te beluisteren.
Al met al zorgde de tweede lezing voor een gevarieerd en geanimeerd programma. Een langer artikel over cultuur in de Zandstraatbuurt verschijnt binnenkort op de website van DIG IT UP.