Mijn stage bij DIG IT UP door Edy Wassink
Op de Nieuwe Binnenweg 13b kan en komt er altijd wel iemand binnenlopen voor een vraag, een praatje of een aanbod. Een week van te voren kwam ik aanwaaien, ik had het zoeken van een stage erg uitgesteld, vooral omdat het ik het eigenlijk altijd behoorlijk spannend vond, zo’n nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Als snel merkte ik dat DIG IT UP een verzameling was aan mensen die zich, ieder op hun eigen manier, met de stad verweven hadden. Iedereen uniek en boven alles, gelijk aan elkaar. Op deze plek wordt er naar je geluisterd, maar er wordt ook niet om de dingen heen gedraaid. Eerlijk en altijd rechtschapen, als echte Rotterdammers.
DIG IT UP streeft er naar medewerkers en vrijwilligers in te zetten op hun krachten. Zo werken er veel verschillende mensen met ieder een eigen skillset en kwaliteiten. Wanneer nodig, zoals in de aanloop naar een expositie, helpt iedereen (daar waar mogelijk) mee met de voorbereidingen en opbouw. Dit zorgt, mijns inziens, voor een vergroot groeps- en verantwoordelijkheidsgevoel. Dit zorgde er ook voor dat ik, naarmate mijn stage vorderde, aan steeds meer dingen mocht meehelpen. En zo is het uiteindelijk gekomen dat ik mee mocht cureren aan Rotterdam Roze, een uitdaging waar ik veel van heb geleerd.
Voor mij is DIG IT UP een inclusieve omgeving zoals ik het nog nooit eerder heb mogen ervaren. Ik vind hen voor Rotterdam van groot belang en binnen het erfgoedveld zie ik DIG IT UP als een plek waar instellingen een voorbeeld aan kunnen nemen. Dit ligt vooral in de houding die de instelling heeft en de inclusiviteit die ze uitdragen. Ik heb veel mensen door de deur zien lopen en iedereen werd hetzelfde ontvangen. Dit bevestigde voor mij dat er niets belangrijker is dan oprechtheid.
Er zullen vast meer gestructureerde, minder gezellig drukke, opgeruimde en ingedeelde archiefinstellingen zijn, maar ik betwijfel of zij hebben wat ik in de afgelopen maanden heb mogen ervaren: een plek die een luisterend oor biedt aan de stad, die vanuit kleine niveaus naar een grote verandering binnen het erfgoedveld toewerkt, een echte best practice wat betreft participatie.
Mijn advies; een oproep aan de sector. Bekleed je een functie binnen het erfgoedveld? Ben je directeur, raadslid, curator, verzamelaar? Kom eens langs bij de Nieuwe Binnenweg voor een mooi oprecht gesprek, een kop koffie of een shaggie. En vooral: treed buiten jezelf, luister naar een vreemde, die is zoals jij niet bent en zie hoeveel je leert!