Opbouwdag2020-06-14T18:56:53+00:00

Opbouwdag

Ooit werd in Rotterdam jaarlijks de Opbouwdag gevierd. Eerste palen werden geslagen, gebouwen in gebruik genomen en werden er busritten georganiseerd langs wederopbouwprojecten. Wij maakten aan de hand van 500 krantenartikelen een inventarisatie van activiteiten die op de Opbouwdagen op of rond 18 mei tussen 1947 en 1970 plaatsvonden.

Op de toekomst gebouwd

Onderzoeker Astrid Aarsen schreef een essay Op toekomst gebouwd over de betekenis van Opbouwdag voor de stad Rotterdam. Het is een pleidooi om jaarlijks vanaf 18 mei 2017 stil te blijven staan bij Opbouwdag. Om na te denken over hoe met respect met het Rotterdamse wederopbouwerfgoed om te gaan. Wat behouden moet worden, wat terug gerestaureerd kan worden, bijvoorbeeld ontdaan kan worden van lelijke gevelbeplatingen en kunststofkozijnen en vooral ook wat voor duurzame herbestemmingen er aan kunnen worden gegeven.

Over deze expositie

Het onderzoek was in opdracht van stichting DIG IT UP met medewerking van Astrid Aarsen. Aarsen is strategisch adviseur, conceptontwikkelaar, schrijver, uitgever (60 jaar Lijnbaan: het hart van de Rotterdamse wederopbouw) en onderzoeker. Werkte als beleidsadviseur voor het Ministerie van OCW, als secretaris voor de Raad voor Cultuur (commissies Architectuur en Erfgoed), als universitair docent en onderzoeker aan de TU Delft, Faculteit Bouwkunde. Thans werkzaam als beleidsadviseur bij de gemeente Arnhem voor de Programmatische Activiteiten Cultuur.

De foto’s zijn van Arie Groeneveld uit de collectie van Stadsarchief Rotterdam.Met dank aan Stadsarchief Rotterdam, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Prins Bernard Cultuurfonds Zuid Holland, stichting Elise Mathilde Fonds en Van der Mandele Stichting.

Misschien vind je dit ook interessant:

Leave A Comment