Nieuws

Onderzoek naar het verleden voor Dummies

Dus je wilt iets leren over het verleden? Misschien ben je geïnteresseerd in je familiegeschiedenis of in de geschiedenis van de plaats waar je woont. Misschien wil je een soort tentoonstelling samenstellen voor een familiereünie of gewoon uit persoonlijke passie. Het goede nieuws is dat je geen professionele historicus hoeft te zijn om de verhalen van het verleden op te graven (ik bedoel, het zou kunnen helpen, maar maak je geen zorgen). Hier zijn een paar tips voor alle amateurhistorici: 

 

Stap 1: Brainstormen 

Het eerste wat je moet doen is uitzoeken wat je precies wilt weten. Hier helpt het om het te beperken tot een specifieke tijd en plaats, bijvoorbeeld “Ik wil weten hoe het was om een kind te zijn in Rotterdam tijdens de wederopbouw in de jaren vijftig”. Natuurlijk kan je vraag veranderen tijdens het proces, maar door specifiek te zijn kun je vinden wat je zoekt. Het is ook nuttig om met mensen over je project te praten om hen op ideeën te brengen, dit kan je helpen om te zien wat blijft hangen! 

 

Stap 2: Onderzoek 

Oké, nu weet je wat je wilt weten. Maar hoe begin je aan het proces om je vraag te beantwoorden? Een goede plek om te beginnen is het internet; het is gemakkelijk en je zult verbaasd zijn over hoeveel gratis bronnen er zijn. Het is ook handig om te kijken of iemand je vraag al beantwoord heeft; het heeft geen zin om het wiel opnieuw uit te vinden! Als je klaar bent om je handen echt vuil te maken, kun je proberen naar het Stadsarchief Rotterdam te gaan om te zien wat zij te bieden hebben. Ik geef een meer volledige handleiding over archieven in een van mijn andere posts, die je hier kunt vinden. 

 

Stap 3: Netwerken 

Vele handen maken licht werk. Als je een interessant onderwerp hebt gevonden, is de kans groot dat anderen ook geïnteresseerd zijn en mee willen doen. Dit is een goed moment om eens langs te komen bij DIG IT UP en te kijken of we een handje kunnen helpen. Misschien kunnen we je ook in contact brengen met anderen die je kunnen helpen om je vraag te beantwoorden! 

 

Stap 4: Interviewen 

Bij het bestuderen van het verleden is een van de beste informatiebronnen de herinneringen van mensen die er toen waren. Zie het zo: als je naar een vreemd land reist, zou je dan liever de weg vragen aan iemand die aanwijzingen heeft gekregen van iemand die aanwijzingen heeft gekregen, of het gewoon vragen aan iemand die er echt geweest is? Als het mogelijk is, is het altijd een goed idee om te praten met mensen die er waren in de tijd en op de plaats die je bestudeert. 

 

Stap 5: Tentoonstellen 

Oké, als je aan tentoonstellen denkt, denk je misschien automatisch aan mooie musea of kunstgaleries. Een tentoonstelling hoeft niet zo ingewikkeld te zijn; het kan zo simpel zijn als een diavoorstelling van foto’s van je voorouders voor een familiereünie. Het enige dat nodig is, is dat je wat je gevonden hebt, vastlegt in iets dat je met anderen kunt delen. 

 

In het verleden duiken kan intimiderend zijn. Het is een zee van gebeurtenissen waarin je gemakkelijk verdrinkt. Maar je kunt ons bij DIG IT UP zien als je vuurtoren; altijd aanwezig en bereid om je te helpen je weg te vinden. Ik hoop dat deze korte toolkit je een idee heeft gegeven van hoe je aan de slag kunt gaan, maar je bent altijd welkom bij ons in het Lab als je hulp nodig hebt. Tot dan, veel plezier met graven! 

 

Oliver Kriebl-Bruno 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment