Expositie veertig jaar Baroeg is van start
De eerste expositie op het nieuwe adres van DIG IT UP is van start. Tijdens een prachtige zondagmiddag werd in samenwerking met poppodium Baroeg op 1 augustus de expositie ’40 jaar Baroeg’ geopend.
Ceremoniemeester Richard Foster (WORM Rotterdam) noemde de expositie een mooie mengeling van ‘de stad, muziek en mensen’. “Dit is meer dan ooit belangrijk voor de stad, echt fantastisch”, vond Foster.
“Anderhalf jaar geleden kwam Leo Minderhoud langs met een idee en dat is deze expositie geworden”, sprak directeur Simone da Silva vervolgens. “We vinden het belangrijk om mensen uit het onderwerp te betrekken bij wat je gaat maken.” Dat laatste is zeker gelukt, want met de enorme collectie van Minderhoud als basis is er aan de Nieuwe Binnenweg een zeer gevarieerde expositie ontstaan.
Van bovenwijkse voorziening naar poppodium
Oud-jongerenwerker en medeoprichter van Baroeg Harry Bode blikte terug op de prille beginperiode. “In de jaren zeventig was er van alles aan de hand. Buurthuizen boden niet waar jongeren om vroegen. Wethouder Roel den Dunnen van jeugdzaken en vormingswerk had de moet om als eerste bestuurder rechtstreeks met jongeren in gesprek te gaan en stelde het stadhuis eenmaal per maand open.” Het resultaat was een driedaagse bijeenkomst in het Koos Vorrink huis, een natuurvriendenhuis, waar werd gebrainstormd over wat nodig was. Daaruit kwam het voorstel om in de stad een aantal centra voor jongeren te openen. “Baroeg was als enige een bovenwijkse voorziening, zo breed mogelijk, voor jongeren.”
De breedwijkse voorziening ontwikkelde zich uiteindelijk vooral als poppodium. René Veerman, voorheen onder meer programmeur en coördinator en tegenwoordig ambassadeur van Baroeg, was er van 1981 tot 2006 werkzaam. “Geen podium is zo weerbarstig als Baroeg”, meende hij. “Baroeg heeft de ene na de andere bezuiniging overleefd. We hebben er vanaf het begin voor gekozen om een eigen koers te varen. Baroeg is een begrip geworden in de scene. Ik ben vooral een fanatiek concertbezoeker en ik ben verheugd dat de muziek uit Baroeg nog steeds leeft. Het is code zwart: wat zwart is, moet zwart blijven.”
‘We hebben iets bijzonder neergezet’
Leon van Rijnsbergen, directeur en programmeur en sinds 1997 aan Baroeg verbonden, bedankte de tachtig vrijwilligers die naast de vijf beroepskrachten actief zijn. “De vrijwilligers hebben voor een groot deel meegeholpen aan deze expositie en samen met DIG IT UP hebben we iets bijzonders neergezet.”’
Leo Minderhoud bedankte ten slotte iedereen die aan de totstandkoming van de expositie heeft meegewerkt. Met Baroegianen Fred van der Stel als dj werd de opening op passende muzikale manier afgesloten. De tientallen bezoekers konden gaan genieten van hun ‘feest van herkenning’: de tientallen foto’s aan de muren, de T-shirts en talloze andere memorabilia die de expositie laat zien.
’40 jaar Baroeg’ is tot en met 26 september 2021 te zien aan de Nieuwe Binnenweg 13-b, op woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Kijk hier voor het live-verslag van de opening.