Maand van de Geschiedenis 20232024-07-07T15:19:27+00:00

Maand van de Geschiedenis 2023

In de Maand van de Geschiedenis pakt DIG IT UP uit met een uitgebreid en gratis randprogramma bij de expositie Stadsdriehoek. Overkoepelend thema van het programma is Rotterdam als de veranderende stad.

Op donderdag 12 oktober hosten we een lezing van stadsplanoloog Dries Zimmermann. Op zaterdag 14 oktober geeft historicus Dik Vuik een rondleiding door de stadsdriehoek. Op donderdag 19 oktober houdt socioloog Arno van der Hoeven een interview met kunstenaar Cor Kraat. En op zondag 29 oktober sluiten we de maand af met een boekbespreking met hoogleraar stadsgeschiedenis Paul van de Laar.

Alle activiteiten zijn op reservering gratis te bezoeken.

Programma en reserveren

Lezing met planoloog Dries Zimmermann 
donderdagavond 12 oktober, 20.00 uur 

De expositie over de Stadsdriehoek toont meer dan honderd nog niet eerder getoonde foto’s, die Oudenaarden en De Boek in 1973 maakten. De foto’s geven een goed beeld van de weer opgebouwde binnenstad, na het verwoestende bombardement van 14 mei 1940. Een van de dingen die bezoekers het meest opvalt, is het feit dat er nauwelijks iemand op straat is te zien. De afgelopen vijftig jaar is dat in ieder geval veranderd. Ook door de week wordt er volop gewinkeld, gegeten en gedronken. Komen Rotterdammers elkaar nu wel tegen op straat?  

Dries Zimmermann werkt als planoloog bij de gemeente Rotterdam en gaat hierover in gesprek met bezoekers. Hij studeerde stedenbouwkunde aan de TU Delft en stadssociologie aan de UVA en probeert in zijn werk dan ook de verbinding tussen het fysieke en sociale domein te leggen. Lees op Vers Beton zijn artikel ‘Waarom een Konak Döner achter Centraal belangrijk is voor sociale veerkracht.’ 

Rondleiding door de Stadsdriehoek 
zaterdagmiddag 14 oktober, 15.00 uur 

Heb je de rondleidingen door de stadsdriehoek tijdens de Open Monumentendagen niet meegemaakt? Geen nood, want historicus Dik Vuik geeft op 14 oktober nog eenmaal een rondleiding langs de route die Jan Oudenaarden en Wim de Boek in 1973 vastlegden. Ontdek de plekjes van de expositie, zie hoe ze er vijftig jaar later uitzien en maak er weer foto’s van als erfgoed van de toekomst. De rondleiding begint vanuit onze galerie. 

Cor Kraat in gesprek met Arno van der Hoeven 
donderdagavond 19 oktober, 20.00 uur 

Cor Kraat maakte sinds de jaren zeventig vele kunstwerken die het Rotterdamse straatbeeld mede bepaalden. Bijna iedereen kent de ‘Nieuwe Delftse Poort‘ (1995) en ‘Langs de Maas, ode aan Jaap Valkhoff’ (1998). Tussen 1979 en 1992 maakte Kraat deel uit van het kunstenaarscollectief Kunst en Vaarwerk dat onder andere verantwoordelijk is voor de rode BMW die uit een parking bij de Poortstraat steekt, de polaroid aan het viaduct bij de Gordelweg en de maquette van de oude Maasbruggen bij de Willemsbrug. 

Naar aanleiding van de expositie ‘Stadsdriehoek’ gaat Cor Kraat met Arno van der Hoeven in gesprek over hoe de stad hem inspireerde tot deze en andere kunstwerken. Arno zet zich als onderzoeker en adviseur in voor sterke leefomgevingen met een goede sociale en culturele infrastructuur, waarbij hij zich onder meer heeft gespecialiseerd in stedelijk erfgoed. 

Leesclub met Paul van de Laar
z
ondagmiddag 29 oktober, 15.00 uur 

DIG IT UP start een leesclub voor iedereen die zich graag wil verdiepen in Rotterdam. We streven ernaar tenminste vier boeken te lezen en deze op locatie te bespreken. We bijten de spits af met het boek ‘De Echte Rotterdammer komt van buiten’ van Paul van de Laar en Peter Scholten (2022).  

Hoogleraar stadsgeschiedenis Paul van de Laar vertelt op 29 oktober over het boek en gaat in gesprek met lezers. Lees mee en meld je aan op Goodreads. Daar vind je meer informatie en wisselen we tussentijdse besprekingen uit in de DIG IT UP leesclub!

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze nieuwsbrief met updates in je mailbox.

Misschien vind je dit ook interessant: