#IKBENKUNST door Nicky do Rosario2024-07-07T15:16:50+00:00

De plaatsing van het beeld Moments Contained van de Londense kunstenaar Thomas J. Price heeft nogal wat losgemaakt in Rotterdam. Dit inspireerde fotografe Nicky Angelina do Rosario om te starten met de movement #IKBENKUNST. In juni 2023 portretteerde zij Rotterdamse vrouwen met de handen in de zakken. 

Haar fotoserie is een ode aan het kunstwerk dat zij met alle liefde verwelkomt in haar stad. Een ode aan de vrouwen in haar leven. Een ode aan de Rotterdamse vrouw. Een ode aan kunst. Een ode aan creativiteit en een ode aan saamhorigheid. Maar ook: Rotterdams erfgoed van de toekomst, dat zij samen met DIG IT UP online presenteert en archiveert.

Nicky Angelina do Rosario:

‘Als fotograaf laat ik mij vooral leiden door mijn gevoel en wil ik zo dicht mogelijk bij mijn eigen beleving blijven. Als jonge zwarte vrouw, creatief maker en verbinder staat juist de vrouw, verbinding en diversiteit centraal in mijn werk. Mijn kunst moet authentiek zijn en bevat een maatschappijkritische boodschap die aanzet tot nadenken.

De boodschap die ik met Ik ben kunst wil verspreiden is dat je een persoon niet kunt beoordelen op zijn of haar uiterlijk. Net als kunst, zijn wij mensen niet te definiëren, we zijn allemaal uniek, mooi op onze eigen manier en we mogen onze ruimte innemen in deze stad en op deze wereld.

Deze boodschap heb ik geprobeerd over te brengen door een maand lang 100 vrouwen te portretteren met de handen in de zakken, geïnspireerd op het beeld Moments Contained van Thomas J. Price. Het was juist dit beeld waar veel verdeeldheid over ontstond. Op de plaatsing van het beeld volgden veel reacties waarin het werk voor mijn gevoel veroordeeld werd. Als tegenreactie op de kritiek besloot ik een ode aan het beeld te maken, maar vooral ook aan de stad Rotterdam en aan de Rotterdamse vrouw. Net als dit beeld mogen de 100 vrouwen uit de fotoserie en alle (Rotterdamse) vrouwen er zijn en hun plek innemen, zij zijn allen kunst.’

YOU CANNOT DEFINE ART.
YOU CANNOT DEFINE ME.
I AM ART.

#IKBENKUNST: 100 vrouwen

Bio

Over Nicky Angelina do Rosario

Nicky Angelina do Rosario (32) is een Rotterdamse fotograaf, met Kaapverdische en Surinaamse roots, en een toegewijde moeder van twee jonge kinderen. Naast haar werk als fotograaf is ze actief in de media- en marketingwereld. Zo is Nicky werkzaam bij lokale omroep en mediabedrijf Open Rotterdam als content creator en social media redacteur. Haar veelzijdigheid en talent bleven niet onopgemerkt, want in 2022 werd ze genomineerd als presentatietalent tijdens de Lokale Media Awards.

Als jonge zwarte vrouw, creatief maker en verbinder staat juist de mens, verbinding en diversiteit centraal in Nicky’s werk. Dat komt prachtig naar voren in haar eerste grote kunstproject: #IKBENKUNST, dat zij spontaan lanceerde in 2023. Rotterdam, haar geliefde woonplaats, dient als een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Nicky. En die inspiratie zien we opnieuw weerspiegelt in haar #IKBENKUNST portretreeks.

Contact

Voor informatie over het project en interviewverzoeken, mail naar nickyangelinacreative@gmail.com

Voor meer informatie over de online collectie en toekomstig archief, mail naar contact@digitup.nl

Powered by