Over Ed van der Elsken
Ed van der Elsken (1925-1990) was een Nederlandse fotograaf en cineast. Hij woonde en werkte van 1950 tot 1954 in Parijs. In 1956 kwam zijn eerste fotoboek uit: ‘Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain des Prés’, waarvoor hij jonge bohemiens in de Franse hoofdstad fotografeerde. Dit boek was zijn doorbraak en er zouden nog een twintigtal fotoboeken volgen.
Van der Elsken maakte van 1959 tot 1960 een wereldreis, om zich daarna in Edam te vestigen. Van daaruit bleef hij reizen, onder meer naar Japan. Van der Elsken was vooral geboeid door mensen in allerlei culturen en omstandigheden. Veel van zijn werk wordt als sociale fotografie gekenmerkt. Hij werkte mee aan het internationale fotoboek ‘The Family of Man’. In 1977 gaf hij het fotoboek ‘Eye for love’ uit, waarin hij mensen van hun kleurrijke kant liet zien.
Van der Elsken was ook actief als cineast. Hij maakte zijn eerste film in 1960. In 1963 maakte ‘Welkom in het leven, lieve kleine’, een van zijn eerste films die met een kleine schoudercamera werden opgenomen, met synchroon geluid. Van der Elsken brak daarmee met de traditie dat de filmer onzichtbaar blijft. Zijn manier van filmen, met de filmer als deelnemer, was van grote invloed op de televisiemakers Hans Keller, Frans Bromet en Roelof Kiers. In 1971 kreeg hij de Staatsprijs voor de Filmkunst voor ‘De verliefde camera’.
In 1988 begon de aan prostaatkanker lijdende Van der Elsken met de film ‘Bye’ over de periode tot aan dood. Van der Elsken overleed op 65-jarige leeftijd in Edam.
Bron: Wikipedia
Leave A Comment