Stadsdriehoek
Met Jan en Wim op avontuur in de Stadsdriehoek
Als ware stadsrechercheurs trokken Jan Oudenaarden en Wim de Boek in 1973 door alle straten van het stadshart. Ze fotografeerden de straatbeelden, onder het motto ‘als Rotterdam nog een keer wordt gebombardeerd, hebben wij de foto’s nog’. Die fotoverzameling was de kern van een expositie die zondag 27 augustus 2023 werd geopend met onder meer een talkshow door Sander de Kramer.
De expositie over de Stadsdriehoek toonde meer dan honderd nog niet eerder getoonde foto’s, die Oudenaarden en De Boek in 1973 maakten. De foto’s geven een goed beeld van de weer opgebouwde binnenstad, na het verwoestende bombardement van 14 mei 1940. Tegelijk maken de foto’s ook duidelijk hoe de stad vijftig jaar later alweer is veranderd. Er was in 1973 bijvoorbeeld nog nauwelijks hoogbouw te bespeuren. Voor de Rotterdammers van toen en nu roept de expositie zowel herkenning als vragen op: waar was dit en hoe ziet die plek er nu uit?
DIG IT UP daagde iedereen uit voor de Stadsdriehoek Foto Challenge: ga zelf op zoek naar de locaties van de foto’s en fotografeer het huidige straatbeeld! Zodat dat ook weer wordt vastgelegd als erfgoed voor de toekomst. Heb jij ook een foto gemaakt? Stuur het ons door via contact@digitup.nl.
Stadsdriehoek in de media
Verlenging en randprogramma
De tentoonstelling Stadsdriehoek was een groot succes. De expositie trok veel bezoekers en werd daarom verlengd tot en met half november, inclusief de Maand van de Geschiedenis en Maand van het Digitale Erfgoed!
DIG IT UP pakte in oktober en november 2023 uit met een uitgebreid en gratis randprogramma bij de expositie Stadsdriehoek. Overkoepelend thema van het programma was Rotterdam als de veranderende stad. Op donderdag 12 oktober hosten we een lezing van stadsplanoloog Dries Zimmermann. Op zaterdag 14 oktober gaf historicus Dik Vuik een rondleiding door de stadsdriehoek. Op donderdag 19 oktober hield socioloog Arno van der Hoeven een interview met kunstenaar Cor Kraat. En op zondag 29 oktober sloten we de Maand van de Geschiedenis af met een boekbespreking met hoogleraar stadsgeschiedenis Paul van de Laar. In november namen we deel aan de Popronde Rotterdam, met een prachtig optreden van Toverberg. Op donderdagavond 9 november was de expo voor het laatst gezien en sloten we het project af met een interessante talk door Craig Burger van instagram-account thenandnowrotterdam.
Klik hier voor meer informatie over de Maand van de Geschiedenis bij DIG IT UP.
Maand van de Geschiedenis
Veel media hebben aandacht besteed aan de tentoonstelling. Zo gaf Wim de Boek op Radio 5 een interview, in het kader van hun themaweek over de jaren ’70.
Voor WijkTV maakte Wim Wiegmann, in opdracht van de afdeling communicatie van de gemeente Rotterdam, deze reportage over de expositie:
Achtergrond Stadsdriehoek
Het zal in 1971 zijn geweest dat Wim de Boek en Jan Oudenaarden elkaar tegenkwamen in café Pardoel op de Oude Binnenweg 97. Het café was daar in 1940 geopend, nadat de eerdere vestiging was verwoest bij het Duitse bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. De inrichting was zeer minimaal, een eenvoudige houten bar zonder tapinstallatie, wat tafeltjes en wat stoelen. Aan de muur een klok die altijd dezelfde tijd aangaf. De gepleisterde muren waren beschilderd met afbeeldingen van het vooroorlogse Rotterdam.
Wim verbleef met een studiebeurs bijna een jaar in Canada en Jan woonde na een verblijf van anderhalve maand op Cuba ruim een jaar in Londen. Zij kenden het oude Rotterdam niet uit eigen waarneming, maar de beelden op de muur maakten nieuwsgierig naar het verleden van hun stad. Het was een kant van hun geboortestad waardoor ze werden gefascineerd. Zij waren zelfs zó nieuwsgierig dat ze driftig aan het verzamelen sloegen van afbeeldingen van het oude Rotterdam.
door Jan Oudenaarden
Ze waren al aardig op weg met het aanleggen van een verzameling toen op een bepaald moment de twijfel toesloeg. Wat als de stad binnenkort weer gebombardeerd zou worden? Moesten ze dan weer helemaal opnieuw beginnen?
Om dat noodlot voor te zijn besloten ze het rampgebied dat in 1940 verloren ging opnieuw vast te leggen. Gewapend met een stadsplattegrond, een fotocamera en een blocnote met balpen trokken zij op 1 juni 1973 de stadsdriehoek binnen. Consciëntieus legden zij in twee dagen alle straten binnen de staddriehoek op de gevoelige plaat vast.
Het noodlot sloeg niet opnieuw toe, maar gelukkig hadden we de fotorolletjes nog. Vijftig jaar lang lagen die met het opschrijfboekje in een diepe la tot zich in 2023 de mogelijkheid voordeed de stad van juni 1973 in galerie en erfgoedlab DIG IT UP aan een breed publiek te tonen. Wie wil kan de beelden van toen vergelijken met de situatie van nu, maar dat was niet de opzet. Het was wat het was en het is wat het is.
Blijf op de hoogte!
Ontvang onze nieuwsbrief met updates in je mailbox.
Misschien vind je dit ook interessant:
Angisa de na teri
Angisa de na teri, een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken De
Sociale Stedelingen
Sociale stedelingen – Wim Wiegmann Speciaal voor Rotterdammers die zich
HOOR HAAR online expo
Speciaal voor Feminist Assembly Month presenteerden Het Nieuwe Instituut en