Nieuws

GEANIMEERDE STARTBIJEENKOMST OVER BAANKWARTIER

De startbijeenkomst over het Baankwartier en de wederopbouw leverde op 8 oktober een geanimeerde avond met mooie anekdotes op. Een goede aanzet voor meer, want het project gaat nu pas echt goed beginnen.

Het project is een samenwerking tussen DIG IT UP galerie & erfgoedlab en het Platform Wederopbouw Rotterdam, dat eerder een soortgelijk project in het Hoogkwartier uitvoerde. “We zijn blij met die samenwerking”, aldus Evan der Most van DIG IT UP. “De wederopbouw bestaat uit meer dan alleen de architectuur. Na jaren van verloedering gaat het nu veel beter en is er veel waardering voor het karakter van het Baankwartier. We zijn benieuwd naar alle verhalen en vooral ook naar fotoalbums van mensen die hier gewoond of gewerkt hebben.”

Platform Wederopbouw Rotterdam startte haar werk in de oostelijke binnenstad, maar intussen wordt geprobeerd de wederopbouw van alle wijken in kaart te brengen en voor het publiek in beeld te brengen. Er wordt voor dit nieuwe project materiaal van Rotterdammers gezocht, zowel foto’s en dia’s als posters of voorwerpen die betrekking hebben op het Baankwartier. Inge Hagenbeuk: “De wederopbouw heeft prachtige gebouwen opgeleverd. Het was de tijd van aanpakken en opbouwen in Rotterdam. Er zijn bijzondere verhalen aan die gebouwen verbonden. Je moet die waarde kennen voor je besluit wat je met een gebouw wilt doen.”

‘Blikman en Sartorius is een waanzinning leuke plek geworden’

Architect Paul Groenendijk prees een aantal voorbeelden in het Baankwartier. “Het gebouw van Blikman en Sartorius in de Witte de Withstraat is heel mooi als je goed de gevel bekijkt en het is nu met restaurant Bazar ook een waanzinnig leuke plek geworden. Aan de Westblaak, een nieuwe straat die voor de oorlog niet bestond, opende in de jaren vijftig een nieuwe bioscoop, Scala. Dat liep in het begin voor geen meter, tot een nieuwe eigenaar er de naam Cinerama aan gaf en daar films vertoonde met een heel nieuwe projectiemethode. En Cinerama draait nog steeds.”

Een van de aanwezigen noemde het halen van de ‘dktp-prik’ bij de GGD als een herinnering die bij velen aan het Baankwartier is verbonden. Hij suggereerde het vastleggen van de verhalen in een publicatie, zoals dat eerder in het Oude Noorden is gebeurd. “We geven alle informatie die we krijgen terug”, beloofde Inge de aanwezigen. “We plaatsen alles op de website en willen een tentoonstelling organiseren. Er komen rondleidingen en we maken een speciale krant over het gebied, zoals we ook in het Hoogkwartier hebben gedaan.

 

Abonneer je op de nieuwsbrieven

Een tip tot slot: belangstellenden kunnen zich bij zowel DIG IT UP als bij het Platform Wederopbouw Rotterdam abonneren op de nieuwsbrieven van de beide organisaties. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen en activiteiten.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

No Comments

  1. Carla vermeulen april 16, 2019 at 11:51 am - Reply

    Ik ben geinteresseerd in de ontwikkeling van deze oud Rotterdamse buurten.

Leave A Comment