Werkbezoek wethouder Said Kasmi over huisvesting DIG IT UP

Wethouder Said Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Toerisme was bij DIG IT UP op werkbezoek. Ons team en bestuur waren aanwezig om de wethouder te verwelkomen.

Kasmi kreeg een rondleiding langs de expo Trapauto en werd verwelkomd door onze voorzitter Frans Meijer. Daarna vertelde bedrijfsleider Simone da Silva aan de hand van de vernieuwde website www.digitup.nl over een aantal projecten die we de afgelopen tijd hebben uitgevoerd. Ze vertelde hoe we dit altijd samen met de ‘crowd’ doen en dat de expositie Trapauto zelfs geheel door het publiek is samengesteld. Daarna vertelde directeur Evan van der Most dat DIG IT UP naam heeft gemaakt als belangrijke schatgraver van de Rotterdamse stadscultuur. Onbekend beeld- en geluidsmateriaal wordt ‘opgediept’ en voor altijd ontsloten als uniek erfgoed van de stad. Door middel van exposities, documentaires, publicaties, talkshows en online-platforms toont DIG IT UP zo in beeld en geluid een nieuwe stadsgeschiedenis.

Twee jaar geleden vroeg de eigenaar van ons huidige pand of wij een tijdelijke invulling konden geven aan het leegkomend dubbel winkelpand aan de Schiedamsedijk. Hij waardeerde onze exposities in leegstaande winkels aan de Schiedamsedijk. Toen we eenmaal de sleutel hadden, kregen we de beschikking over het hele pand van ruim 350 vierkante meter. We besloten daarom ook binnen maar een kleine expositie in te gaan richten. Sindsdien hebben we zo’n vijf projecten uitgevoerd, die allemaal op veel respons van het publiek konden rekenen. Tal van vrijwilligers meldden zich aan als gastheer of gastvrouw om publiek te ontvangen of hand en spandiensten te verrichten. 

De eigenaar van het pand heeft ons de afgelopen twee jaar genereus gesponsord. Maar hij gaf vorig jaar ook aan dat we per 1 januari 2019 een alleszins redelijke huur zouden moeten gaan betalen. Vervolgens zijn we in gesprek gegaan met tal van mensen uit de Rotterdamse vastgoedwereld en ambtenaren van het stadhuis om te bekijken of we een pop up ruimte om niet met een open uitstraling naar de straat in het centrum zouden kunnen vinden. Door de overspannen onroerend goed markt lijkt een dergelijke oplossing momenteel nauwelijks of niet te vinden. Wij hebben al een tijdje ons oog laten vallen op het voormalige politiebureau aan de Witte de Withstraat. We zouden heel graag daar de geblindeerde ramen weer open willen maken en ons op de begane grond willen vestigen. Maar de politie schijnt daar een nog jarenlang durend huurcontract te hebben.

We onderzochten ook de mogelijkheid om hulp van de gemeente te krijgen bij het betalen van de huur. Medewerkers van de gemeente hebben ons uitgelegd dat als een kunstinstelling niet in een zogenaamd Cultuurplan zit, een instelling niet in aanmerking komt voor de financiering van de huur. Eventuele subsidies zijn uitsluitend bedoeld voor activiteiten en niet voor vaste lasten. DIG IT UP gaat eind dit jaar een aanvraag indienen voor het Cultuurplan 2021-2024. Of onze aanvraag positief wordt beoordeeld is natuurlijk nog zeer de vraag, maar we zullen sowieso die periode qua huisvesting moeten zien te overbruggen. 

De commissie Erfgoed en Letteren van de afdeling Sport en Cultuur (gemeente Rotterdam) heeft ons zeer positief beoordeeld bij onze aanvraag voor een activiteitensubsidie in 2019. Ook bij de particuliere fondsen kunnen wij op veel steun rekenen. Daarnaast vergroten we zelf onze verdienmodellen.

Wethouder Kasmi gaf aan ons initiatief waardevol voor de stad te vinden en onze huisvestingsproblematiek nog eens her en der aan te kaarten. Maar gaf aan dat hij, naast het ondersteunen van onze activiteiten, weinig voor ons kan doen.

We hopen toch op een wonder en uiteindelijk een oplossing. Ondertussen lopen we het risico dat we, zodra onze huisbaas een nieuwe huurder heeft gevonden, van de een op de andere dag op straat komen te staan. Mochten er nog mensen zijn die met ons willen meedenken, neem dan contact met ons op: contact@digitup.nl. DIG IT UP kan nu alle hulp goed gebruiken!

Door |2019-01-16T14:44:16+00:0016-01-2019|Geen reacties

Laat een reactie achter