Geïnteresseerd publiek bij lezing over Zandstraatbuurt

Op zondag 3 april gaf historicus Dik Vuik een lezing bij DIG IT UP over het ontstaan en de uiteindelijke neergang van de Zandstraatbuurt. De lezing was een activiteit in het kader van de expositie ‘Zandstraat in Kaart’, met kunstwerken van Ieneke van der Kooy over de begin 20ste eeuw gesloopte buurt.

Een geïnteresseerd publiek luisterde naar het verhaal over de eerste gebouwen in wat in de Middeleeuwen nog het buiten de stad gelegen ambacht Roodezand was: kasteel Bulgersteyn en de St Andrieskerk. In de zestiende eeuw volgde meer en meer bebouwing, naarmate Rotterdam groter werd en zich in alle richtingen uitbreidde. De volksbuurt, met de bijnaam ‘de Polder’, kende tot na 1900 een levendig straatleven en tal van etablissementen waar het uitgaansleven welig tierde. Tot de in 1906 aangetreden burgemeester Zimmerman een nieuw stadhuis wilde en de Zandstraatbuurt daarvoor grotendeels werd gesloopt.

Hoewel het een onderwerp is dat weinig huidige Rotterdammers bekend zal voorkomen, trok de lezing over de Zandstraatbuurt toch een redelijk groot en geïnteresseerd publiek. Er werden vragen gesteld en een enkele bezoeker bleek zelfs verre voorouders te hebben gehad in de buurt. Na afloop bleven verschillende bezoekers nog napraten met Ieneke van der Kooy.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment