//BEELDMATERIAAL GEZOCHT OVER 75 JAAR GAY ROTTERDAM

BEELDMATERIAAL GEZOCHT OVER 75 JAAR GAY ROTTERDAM

’75 jaar gay Rotterdam’ wordt een ode aan alle gays die Rotterdam weer mede hebben opgebouwd. DIG IT UP Gallery maakt fotoportretten van twintig Rotterdammers die een gezicht geven aan de culturele en seksuele diversiteit in de stad. Een etalagetentoonstelling zal voor een breed publiek 24/7 vanaf de straat zichtbaar zijn. In een tv-show worden de geportretteerden geinterviewd, worden hun verhalen vastgelegd en uitgezonden op Open Rotterdam. Last but not least roept DIG IT UP Rotterdammers op hun beeldmateriaal over ’75 jaar gay Rotterdam’ in te leveren bij de Rotterdamse Roze Zoldervondsten, een speciale editie van eerdere succesvolle inzamelingen. DIG IT UP zoekt met name foto’s, negatieven, dia’s, video’s of filmbeelden. Het ingeleverde materiaal wordt met elkaar gedeeld en deels overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.


Als internationale havenstad kende Rotterdam al in de jaren dertig de eerste homokroeg. Gay Rotterdam telt bekendheden als de schrijfster Anna Blaman, de stedebouwkundige Riek Bakker, de excentrieke ondernemer Prins de Lignac met zijn Nederlands Talen Instituut en uitgeverij Lekturama, artiesten als André van Duin, Paul de Leeuw, Richard Groenendijk en Frederique Spigt. Maar ook menig bekend politicus, zoals Pim Fortuin en voormalig wethouder Herman Meijer die in zijn vrije tijd bekend stond als homotravestiet ‘Hermien Katendrecht’. Zij droegen in verschillende opzichten bij aan de wederopbouw van de stad, niet alleen in baksteen of architectuur maar ook in cultureel opzicht.

Het project ’75 jaar gay Rotterdam’ wordt geproduceerd door de stichting DIG IT UP. Stichting DIG IT UP ontwikkelt als ‘erfgoedlab’ projecten op het gebied van grootstedelijk erfgoed. Dat gebeurt met exposities, etalagetentoonstellingen, documentaires en talkshows. Er wordt bij dit project samengewerkt met onder meer Rotterdam Pride, GayRotterdam, The Hang-Out 010, Ferry Rotterdam, Open Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam. Het project start tijdens de Rotterdam Pride in het derde weekend van september. DIG IT UP hoopt de eindresultaten te kunnen tonen tijdens de Rotterdam Pride in 2018.

Na het themajaar over 75 jaar wederopbouw gaat DIG IT UP Gallery op zoek naar beeldmateriaal over ’75 jaar gay Rotterdam’. De stad kent een lange traditie in seksuele diversiteit. Daarvoor wordt beeldmateriaal van Rotterdammers gezocht. 

Je kan dit wekelijks op donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur inleveren in de DIG IT UP Gallery: Schiedamsedijk 62a.

Ook kan je het beeldmateriaal mailen: Evan@digitup.nl of als reactie onder dit bericht plaatsen.

Agenda

 • Het inleveren van materiaal voor de Roze Zoldervondsten kan wekelijks op donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur in de DIG IT UP Gallery aan de Schiedamsedijk 62a. Ook kan je het beeldmateriaal mailen of als reactie onder dit bericht plaatsen.
 • Vrijdag 22 september: Opening tentoonstelling ’75 jaar gay Rotterdam’, om 16.00 uur in DIG IT UP Gallery aan de Schiedamsedijk 62a, 3011 EH Rotterdam (tot en met zondag 12 november).
 • Zondag 24 september: TV-Show om 15.00 uur in Club Ferry (gratis entree), Westblaak 127, 3012 KJ Rotterdam.
2017-08-12T14:32:49+00:00augustus 12th, 2017|Uncategorized|

7 Comments

 1. Bastiaan Mol september 24, 2017 at 9:17 pm - Reply

  hierbij wat “souveniers “voor het archief. Groet, http://www.bastiaanmol.com

 2. Bastiaan Mol september 24, 2017 at 9:18 pm - Reply

  foto materiaal, COC Jet Valk, Bastiaan Mol ( DJ)

 3. Bastiaan Mol september 24, 2017 at 9:20 pm - Reply

  foto COC bar Jet Valk , DJ Bastiaan Mol , voor de bar: Nico ( misty ) , Eddy , Udo .

 4. Bastiaan Mol september 24, 2017 at 9:22 pm - Reply

  flyer COC

 5. Bastiaan Mol september 24, 2017 at 9:23 pm - Reply

  eerste Rotterdamse lesbische stel trouwt op Stadhuis Rotterdam. Inge Koppert & Jet Valk , getrouwd door Kees van Wijk .

 6. Simone da Silva september 23, 2018 at 3:01 pm - Reply

  Bastiaan veel dank voor je foto’s!

Leave A Comment