Begin jaren 80 vonden er in Rotterdam drie edities van festival Pandora’s Music Box plaats in de Doelen. Op het festival vonden niet alleen concerten plaats maar ook performances, voordrachten en gekkigheid. Dit festival samen met het latere Ein Abend in Wien wordt algemeen beschouwd als de voorloper van huidige festivals als Lowlands en Motel Mozaïque. In 1985 werden als ’verschijnsel’ de negenduizend bezoekers bij binnenkomst in een geïmproviseerde studio met bouwlampen gefotografeerd. Iedereen was verplicht zich laten fotograferen, inclusief de medewerkers en journalisten. Dit leidde tot felle protesten van de Nederlandse Vereniging van Journalisten die het verplicht fotograferen ontoelaatbaar vond. De negatieven zouden met een raket de ruimte in worden geschoten. Op social media vroeg men zich de afgelopen jaren af waar de foto’s gebleven zouden zijn.

De fotograaf John Groot (alias Phoxx) verdronk in 2007 en onbekend was waar zijn archief gebleven was. Na een jaar werden de negatieven uiteindelijk gevonden bij Berry Visser, de oprichter van Mojo Concerts en bedenker van de Pandora’s Music Box en de verschijnselen. Phoxx had alle negatiefrolletjes in drie delen aan elkaar geplakt en in filmblikken gedaan. De negatieven liggen nu tijdelijk gekoeld opgeslagen bij het Nederlands Fotomuseum. Er zijn nu 12 foto’s in hoge resolutie gescand die in het jubileumnummer van 75 jaar Vrij Nederland deze week worden gepubliceerd. Het is de ambitie dat we alle 9.000 foto’s laten scannen en zowel online als offline zichtbaar gaan maken. Mocht u mensen herkennen op de foto’s reageer!

065, Female, Hairdo, Kapsels, vrouw
Door |2018-11-06T23:43:01+00:0001-09-2015|23 Reacties

About the Author:

23 Reacties

 1. Ton Bos 5 mei 2016 at 15:22 - Reply

  Als de foto’s openbaar worden dan graag een bericht. Ik was er ook bij en ben erg benieuwd.

 2. Arie Stuijt 8 maart 2015 at 15:25 - Reply

  Wordt het bestaan van “De Ketelbinkieclub” , die toneelvoorstellingen gaf in heel Rotterdam en zelfs daarbuiten én in het openluchttheater Dijkzigt, ook gerekend tot de culturele herbouw van onze stad? Ongeveer 40 jongeren – de ouders meestal lezers van dat Parool – werden getraind door Anton van Heusden, redacteur van Het Rotterdamsch Parool, na 1945 om toneelstukken in drie bedrijven op te voeren over de Rotterdamsche held Ketelbinkie. Schrijver van die toneelstukken was Wim Meuldijk (Later o.a. Pipo de Clown en Mammaloe). Ook ik heb hieraan meegedaan. We traden o.a. op in het Luxor (oude) en Colosseum (zuid, Beijerlandselaan) De zalen waren altijd afgeladen met kinderen. Zeg 1946 – 1952 ongeveer. Er zijn toch nog wel mensen die hiervan wat hébben? (Ik heb 1 foto van de hele groep, na een opvoering).

 3. Onno Post 15 september 2015 at 15:52 - Reply

  Ik herken mezelf op een van de Pandora foto’s [kuif, rode jack, bloemenshirt]. Wat gaaf. Goed herinneringen komen weer boven.

 4. Mariska t streefland 15 september 2015 at 15:54 - Reply

  ik was er en vroeg me weleens af wanneer de doos geopend werd erg leuk dit ga het volgen en kijken of ik mensen herken mooie groet mariska

 5. Martin Docters van Leeuwen 15 september 2015 at 15:57 - Reply

  Hallooo
  Ik vroeg me al jaren af wanneer die foto’s weer eens boven kwamen.
  Ik sta er ook op.
  Vond het een heel gaaf initiatief.
  Prachtig tijdsbeeld.
  Ben erg blij dat ze zich in het fotomuseum bevinden en hoop mezelf weer eens terug te zien.
  Groetjes, Martin

 6. gert gering 15 september 2015 at 15:59 - Reply

  ik ben een van de 9.000 bezoekers en ik zou heel erg graag willen weten wanneer ze woirden gepubliceerd.

 7. dab van ommen 15 september 2015 at 16:01 - Reply

  ik was erbij en word graag op de hoogte gehouden
  bvd

 8. Betti Plug 15 september 2015 at 16:03 - Reply

  De foto van het meisje in t zwart met een haarband is Marijke (haar achternaam ben ik even kwijt). Ik was met haar en haar vriend Ad die avond, we studeerden aan de ZWN lerarenopleiding in Delft. Ze kwam uit Berkel & Rodenrijs

 9. Nora de Boer 15 september 2015 at 16:04 - Reply

  Was al jaren benieuwd wanneer de foto’s eens tevoorschijn zouden komen.
  Ook ik sta op een de 9000 foto’s en zou het heel erg leuk vinden om die foto terug te zien.
  Crowdfunding, lijkt me een goed plan, ik doe mee 🙂

  met vriendelijke groeten,

  Nora de Boer

 10. Leo 27 september 2015 at 13:34 - Reply

  Heel erg leuk, ik was er ook bij en ben razendbenieuwd naar de foto’s. Kan mij geen bandjes meer herinneren van de 1985-editie, wat dat betreft is de 1e mij het meest bijgebleven, die line up was onwaarschijnlijk goed…

 11. Tim Knip 15 oktober 2015 at 14:14 - Reply

  Was er op zaterdag. Kan me niets herinneren van een foto, maar dat zegt niets.

 12. Saskia 27 oktober 2015 at 13:28 - Reply

  Volgens mij moet ik er ook ergens op staan, kan het me niet herinneren dat die foto’s gemaakt zijn, wel dat ik naar Pandora geweest ben!
  Hopelijk komen er meer foto’s en komt er ook een tentoonstelling van? Zou leuk zijn…in het fotomuseum of zo…

 13. LUCIA 27 oktober 2015 at 13:30 - Reply

  Fantastisch,
  Was erbij in 1983 , zijn daar ook foto’s van?
  Goed initiatief, succes en hoop ze ergens te kunnen bewonderen.
  Groetjes Lucia

 14. Lars 12 december 2015 at 15:29 - Reply

  Ik had al zo het vermoeden dat de foto’s niet de ruimte in zouden worden geschoten..
  Het zou erg leuk zijn om mijzelf en mijn vrienden terug te zien op dat bijzondere moment in ons analoge verleden! Hou me op de hoogte van de (aardse) vorderingen van dit project!

 15. Coen Klunne 14 december 2015 at 15:27 - Reply

  Mijn voorouders van mijn vaders kant hadden een Azijnmakerij en vatenfabriek aan de Baan. Persoonlijk heb ik weinig kennis van zaken uit de tijd voor de tweede wereldoorlog maar ben wel geintresseerd. Ik wil graag meer weten over dat deel van de Baan. Naam van de azijnfabriek was de Zwaan.

 16. Lars 8 januari 2016 at 13:24 - Reply

  Ik had al zo het vermoeden dat de foto’s niet de ruimte in zouden worden geschoten..
  Het zou erg leuk zijn om mijzelf en mijn vrienden terug te zien op dat bijzondere moment in ons analoge verleden! Hou me op de hoogte van de (aardse) vorderingen van dit project!

 17. Marcel 8 januari 2016 at 13:26 - Reply

  Ik was er! Hula en Fur Bible waren de reden om te gaan. Leuke 7 minutens overigens

 18. Bertuz Schipper 27 juni 2016 at 13:22 - Reply

  Yep, I was there too !!
  Ook heel erg benieuwd naar de ontwikkeling van die bewuste foto :-)) BertuZzz

 19. Eva Grijsen 7 oktober 2016 at 13:20 - Reply

  Beste lezer.

  Hierbij wil ik schrijven, dat mijn vriendin Loes en ik aanwezig waren te Pandora’s in 1985. Die foto’s herinner ik me nog goed. Ik heb me vaak afgevraagd wat er mee gebeurd was. Nu weet ik het. Is er een mogelijkheid inzage in de foto’s te krijgen?

  Met vriendelijke groet.

  Eva Grijsen,

 20. Vincent Schreurs 25 oktober 2016 at 13:18 - Reply

  Ik was 1983, 1984 en 1985 op Pandora Music Box. De eerste jaar vond ik wel het beste. Het was zo een vernieuwend festival met meer podia’s tegelijk. Jammer wel dat je sommige concerten moest onderbreken om een ander groep live te zien. Fijn dat je een rooster mee kreeg. De Doelen was echt een punk / New wave stad geworden waar je verschillende zalen binnen kon. Bij de entree moest ik door een dodenkerkhof lopen, en daarna werd er een foto van je gemaakt. De foto’s zouden de ruimte ingestuurd worden, zo werd ons gezegd. Ik had graag wel de foto van mij willen zien. En zeker nu zovele jaren later. Pandora Music Box was een onvergetelijke festival. Daar kan geen ander festival aan tippen. Jammer dat Ian Astbury zo asociaal was tegenover mij. Hij heeft de middelvinger van mij gekregen. Jah Wobble, the Danse Society, Kowalski, Siouxsie met Robert Smith, The Sound, Die Haut (Nick Cave). Psychic TV, Ach vele bands waren wel goed. Maar teveel op een avond ! Bij Durruti column was ik in het midden van het concert in de tribunestoel in slaap gevallen. Jongeman wilt u opstaan? De zaal was leeg. Men was alles af aan het breken. De zalen aan het poetsen. Dus liep ik naar het Centraal station in Rotterdam. Ik viel weer in slaap en werd een uur of twee wakker tussen de bagage kluizen en tussen de junks. Heb maar snel de trein gezocht en stapte in. Weer in slaap gevallen en kwam ik uit in Groningen ipv Maastricht. Hahaha . Gelukkig dat ik dankzij mijn studie een OV-jaarkaart had, waardoor ik vele concerten kon bewonderen door het hele land. Eind jaren 70 en de begin jaren 80 waren geweldige tijden. Hopelijk zie ik de foto van mij terug in die tijd. Ben zo benieuwd 😉 Groetjes Vincent Schreurs

 21. Marcel 23 september 2017 at 13:15 - Reply

  Ja, ik was er ook, nu terugkijkend zie je pas hoe bijzonder het was, alleen die line-up al. Ben erg benieuwd naar de foto’s, zie dat dit project in 2015 is aangekondigd, hoe staat het er nu, twee jaar later mee?

 22. Ard 2 oktober 2017 at 13:10 - Reply

  Jemig.. Ik was er ook met mijn zwager. Special voor Jeffrey lee Pierce die solo op trad. Het aanbeeld van de jonge dame in de grote glazen bak waaruit zij limonade voor ons bezoekers schepte, zal ik nooit en te nimmer vergeten. Ben heel benieuwd naar de foto’s en sowieso bijzonder trots dit bijzondere festival mee te hebben gemaakt.

 23. Kiek Tas 1 mei 2018 at 13:14 - Reply

  Herinneren jullie je The Legendary Stardust Corboy nog? En Björk van amper 16 jaar in Kükl?

Laat een reactie achter