ONLINE STEDELIJK ERFGOED IS HOT

DIG IT UP galerie & erfgoedlab is voorloper in Rotterdam met het opsporen en digitaliseren van beeldmateriaal over de stad. Dat doel past in een veel bredere beweging in Nederland en daarbuiten, betoogde oud-voorzitter Arno van der Hoeven tijdens zijn lezing in Het Nieuwe Instituut.

Op 14 juni vond in Het Nieuwe Instituut een lezingenavond plaats over ‘online stedelijk erfgoed’, met medewerking van onder meer Arno. Hij liet zien hoe er steeds meer participatieve erfgoedwebsites ontstaan, bottom-up gedragen door bewoners die er hun foto’s en herinneringen in beeld brengen. Daarnaast zijn er gecureerde, door professionals afgebakende websites en sociale netwerksites zoals facebook, waarop steeds meer pagina’s verschijnen over het erfgoed van wijken en steden.

Arno noemde als voorbeelden Het Geheugen van Tilburg en in het buitenland onder meer Project Mosul, een crowdsourcing project om door oorlogen verloren gegaan erfgoed te reconstrueren, en het ‘Manchester Digital Music Archive’. Online stedelijk erfgoed betrekt bewoners en heeft voor hen vaak een emotionele waarde. Ook worden collecties zo vollediger gemaakt en kan online erfgoed een aanjager zijn van andere erfgoed-activiteiten, zoals wandelroutes.

Al met al past DIG IT UP met haar activiteiten uitstekend bij deze relatief nieuwe vorm van het beleven en met elkaar delen van erfgoed. Rotterdammers worden graag uitgenodigd om bij de huidige TRAPAUTO en ook bij volgende projecten mee te blijven werken aan onze ‘bottom-up’ stadsgeschiedenis. Zie voor meer informatie over online stedelijk erfgoed de blogs van Arno  enop http://repub.eur.nl/pub/106506 (Engelstalig)

Door |2018-11-12T10:14:53+00:0009-07-2018|Geen reacties

Laat een reactie achter