Onbekend filmpje opgedoken van eerste interland in ‘de Kuip’

DIG IT UP is altijd op zoek naar onbekend beeldmateriaal uit en over Rotterdam. Onlangs kwam Kea van der Made langs met een koffertje vol 8 mm films, die zijn gemaakt door haar grootvader Piet van der Hage. Er bleek een uniek amateurfilmpje bij te zitten van de allereerste interland die het Nederlands Elftal in Stadion Feyenoord speelde.

Stadion Feyenoord, beter bekend als ‘de Kuip’, werd vanaf 1935 gebouwd naar een ontwerp van architect Leendert van der Vlugt. Het stadion werd op 27 maart 1937 in gebruik genomen. Vijf weken na de opening vond er al een interland van het Nederlands Elftal plaats, een onvervalste Nederland-België. Beelden van die interland doken op in het koffertje van Gea.

Op het filmpje is onder meer te zien hoe publiek het stadion binnenkomt en hoe een muziekkorps op het veld optreedt. Piet van der Hage legde ook vast hoe beide teams zich op het veld opstelden. Nederland zou deze eerste interland in ‘de Kuip’ met 1-0 winnen. Het enige doelpunt werd gescoord door Feyenoordspeler Leen Vente. Andere bekende voetballers op het veld zijn onder meer Puck van Heel, Bep Bakhuys en Kick Smit.

We hopen natuurlijk altijd op uniek materiaal, maar het blijft bijzonder als er dan zoiets opduikt als het filmpje in de koffer van Kea van der Made. Je weet waar je naar toe kunt als je bij het opruimen van je zolder iets leuks vindt!

Door |2019-07-03T14:05:33+00:0003-07-2019|Geen reacties

Laat een reactie achter