Nieuws

Veertig jaar Baroeg beschrijven

In augustus wordt veertig jaar poppodium Baroeg gevierd met onder meer een door Leo Minderhoud geschreven boek. Bovendien is er bij DIG IT UP een expositie over Baroeg. Alle reden om de talloze foto’s, programma’s en andere documenten goed in kaart te brengen en te beschrijven. Tijdens twee edit-a-thons werkten vrijwilligers van Baroeg en van DIG IT UP in juni aan het invoeren van data in een bestand. Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met Stadsarchief en Rotterdams Publiek.

Een edit-a-thon is een bijeenkomst waarbij je gezamenlijk aan een onderwerp werkt. Een dat onderwerp was duidelijk: er zijn duizenden documenten gescand uit die veertig jaar Baroeg die vervolgens in een systeem moeten worden ingevoerd. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld een flyer, waarop staat wanneer een optreden plaatsvond, welke bands er optraden en wat de toegang kostte.  

Al die gegevens worden per document ingevoerd. Het is de bedoeling dat anderen er later nog iets aan toe kunnen voegen. Is iemand bij zo’n optreden aanwezig geweest? Dan kan die bezoeker er later zijn of haar herinneringen aan toevoegen. Zo ontstaat een goed beeld van alle evenementen en activiteiten die hebben plaatsgevonden, ideaal als je later iets wilt opzoeken of in dit geval een boek of een expositie wilt maken. 

Wie heeft herinneringen aan Baroeg? 

Op twee zondagmiddagen werd onlangs geoefend in het verwerken van gegevens. Een tiental vrijwilligers werkte met een hapje en een drankje erbij al aan al flink wat beschrijvingen van flyers en andere documenteren. 

Soms blijkt aan band op wikidata te staan vermeld en kun je ook de link naar zo’n pagina opnemen in de beschrijving. Maar soms ontbreken er ook gegevens. Wat doe je als er wel een datum maar geen jaar staat vermeld? Je kunt dan alleen maar invullen wat wel bekend is en hopen dat iemand ooit kan toevoegen in welk jaar dat optreden plaatsvond. 

Al met al waren het twee gezellige en tegelijk zeer nuttige bijeenkomsten. Hou de verdere berichten over het boek en de expositie in de gaten en denk intussen maar vast goed na over wat je zelf nog weet van evenementen die bij Baroeg plaatsvonden. Wellicht kun je dan de al gemaakte beschrijvingen nog eens aanvullen. 

Jij kan ook meehelpen! 

Ga naar https://hetvolk.org/projects/ en maak een account aan. Je kan direct aan de slag. Klik op het project Baroeg Flyers II en vul vervolgens de gevraagde info in. Je hoeft er niet bij te zijn geweest om te kunnen bijdragen. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment