Nieuws

Release boek ‘Dertig jaar Hal 4 1979-2009’

Van werkplaatshal naar theater 

Verkoop enkel op basis van voorintekening voor 15 januari 2021 

Vorig jaar werd het veertigjarig bestaan van Hal 4 gevierd. Hal 4 ontstond in 1979 in een fabriekshal op het voormalige drinkwaterleidingterrein in het Rotterdamse Kralingen aan de voet van de watertoren. Er vonden tal van legendarische concerten en theatervoorstellingen plaats. Vanaf eind jaren negentig ontwikkelde Hal 4 zich als centrum voor jongerencultuur, met een op jongeren gerichte theaterprogrammering, de productie van huisgezelschap Rotterdams Lef en het educatieve multimedia event Digital Playground. In 2009 zijn de activiteiten van Hal 4 beëindigd. Rotterdams Lef fuseerde en is sindsdien opgenomen in het Maas Theater. En Digital Playground is tot op de dag van vandaag verdergegaan als zelfstandige stichting. 

Naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van Hal 4 stelde auteur Hugo Bongers voor om een boek te schrijven over de geschiedenis van Hal 4. Bongers onderzocht de bij het Stadsarchief ondergebrachte archieven en interviewde toenmalig directeur Evan van der Most. Vervolgens schreef hij een uitgebreid essay over hoe Hal 4 zich tussen 1979 en 2009 programmatisch, beleidsmatig en organisatorisch ontwikkelde, wat de relatie was met de gemeente Rotterdam en wat er ruim tien jaar na de sluiting nog is overgebleven van de nalatenschap. 

Dit verhaal is in eerste instantie naar tal van beleidmakers, politici, medewerkers en artiesten gestuurd, die in die periode betrokken waren bij het wel en wee van Hal 4, met het verzoek om commentaar. De vele reacties die volgden heeft Bongers vervolgens zoveel mogelijk meegenomen in zijn verhaal. Huisontwerper Chiel van der Stelt is nu bezig om honderden foto’s aan het boek toe te voegen. 

Op zondag 14 februari om 15.00 uur gaat cultuurwethouder Said Kasmi het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen en een kleine tentoonstelling in galerie en erfgoedlab DIG IT UP openen. Het boek verschijnt in kleine oplage op staand A4 formaat met 160 pagina’s en gaat € 37,50 kosten. De verkoop gaat enkel plaatsvinden op basis van voorintekening voor 15 januari 2021. 

Een exemplaar kan besteld worden middels een mail aan evan@digitup.nl. Laat ons weten of het afgehaald wordt of voor € 6,50 opgestuurd moet worden. Zodra de bestelling binnen is, zal DIG IT UP een betaalverzoek sturen. Nadat de betaling is ontvangen krijg je een orderbevestiging en kan de bestelling vanaf 14 februari 2021 afgehaald worden of verstuurd worden 

Het boek kan de komende feestdagen al – dus nog ruim voor de verschijningsdatum – aan iemand cadeau worden gegeven. Geef zijn of haar naam op en er wordt een voucher verstuurd die als cadeau kan worden gegeven. De ontvanger kan het boek dan vanaf 14 februari bij DIG IT UP zelf komen afhalen of laten opsturen. 

Om het project te ondersteunen kan er ook gedoneerd worden. Bij giften aan een culturele ANBI-instelling, zoals DIG IT UP, mag je 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting en krijg je het boek als tegenpresentatie van je donatie. 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment