Nieuws

STAD: DE STRAAT OP…

Helmuth Tjemmes heeft sinds de jaren vijftig meer dan honderdduizend foto’s gemaakt. Voornamelijk op straat, want dat is en blijft zijn werkterrein. In het kader van de tentoonstelling STAD legt hij uit hoe hij als ‘amateur’ professionele foto’s leerde maken.

“Bij mijn ouders thuis werd al gefotografeerd. Ik vond dat ook leuk en kocht zo rond 1957 mijn eerste camera. Dat was een heel goedkope, er zat niet eens een flits op. Ik fotografeerde dus vooral buiten en ging er gelijk mee naar buiten om dingen vast te leggen. Zodra ik vrij was en het mooi weer was, ging ik de straat op…”

Na de eerste camera volgden snel nieuwe stappen op het gebied van de fotografie. “Ik wilde meer kunnen en kocht nieuwe en betere camera’s, zoals de Kodak Retina klapcamera. Ik leerde fotograaf Barend Tol kennen en was ook enkele jaren lid van de fotoclub Ulim. Daar werden je foto’s besproken, zodat je steeds betere foto’s leerde maken.”


“Ik wilde graag een spiegelreflexcamera en dat werd een Miranda, die ik 26 jaar heb gebruikt. Ik kocht er lenzen bij en kon zo steeds mooiere foto’s maken. Een foto moet rustig zijn, je moet duidelijk het onderwerp laten zien. Mijn interesse ging al snel uit naar mensen in situaties op straat, zoals spelende kinderen, Koninginnedag of muziekfestijnen.”

“Omdat ontwikkelen en afdrukken nogal duur was, richtte ik thuis een donkere kamer in en deed dat voortaan zelf. Ik heb intussen ruim honderdduizend foto’s in mijn archief. Ik fotografeer nog wekelijks, maar merk dat je tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk mensen kunt fotograferen. Ze willen nu veel eerder weten wat je aan het doen bent. Sommige foto’s in mijn archief zou ik nu niet meer kunnen maken.”


Zijn grote collectie bijzondere foto’s vraagt om aandacht en die komt er dan ook. “Vorig jaar exposeerde ik voor de eerste keer, in zorgcentrum Hoppesteyn in Crooswijk. En nu komt dan de expositie STAD. Ik ben blij dat er contact is met het Stadsarchief, dat ook interesse heeft in mijn foto’s. Ik vind het heel leuk als anderen mijn foto’s kunnen zien.”

STAD opent op zondag 9 juli, 15.00 uur.
De feestelijke afsluiting is op zondag 10 september, 16.00 uur.
De etalagetentoonstellingen zijn 24/7 zichtbaar vanaf de straat. Iedere donderdag- en vrijdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 is in de galerie een uitgebreidere tentoonstelling te bekijken (vrije inloop).

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment