Nieuws

Breakin' Rotterdam The 00 & 10’s

Rotterdamse breakdance ging internationaal meetellen

In het Bibliotheektheater vond op 6 december een event plaats met talkshows en liveoptredens, allemaal in het teken van de laatste twintig jaar ontwikkeling van breakdance in Rotterdam. Vele bekendheden uit de scene waren erbij. De meeste sprekers in de talkshows zijn de veertig inmiddels gepasseerd, maar ze zijn nog volop betrokken bij de betekenis van breakdance voor verschillende generaties. 

Breakdance bestond weliswaar al sinds de jaren tachtig, maar stond rond 2000 pas aan de vooravond van de gloriejaren. Internet bleek een belangrijke rol te spelen. “Europa lag eigenlijk twee jaar achter. We kwamen aan informatie door videobanden. Dat inspireerde ons.” Met groepen als 010 B-Boys en Got Skills groeide de scene in Rotterdam uit tot een plek die internationaal ging meetellen. B-Boys werd ook een platform ‘waar iedereen zijn ei kwijt kon’ en het niveau in Rotterdam ging vooruit. “Rotterdam was echt een voorloper qua evenementen en concepten.” 

Tegelijkertijd is de ontwikkeling sindsdien niet alleen maar positief. “Twintig jaar geleden was iedereen meer samen. En ook tien jaar geleden was er nog een eenheid, maar nu niet meer. Iedereen is zijn eigen kant opgegaan en meer individueel geworden.” 

Toch is er meer professionalisering gekomen: “De scene is volwassener geworden en je kan er nu meer geld mee verdienen.” Een mooie erkenning was dat Menno van Gorp in 2016 naar de Olympische Spelen ging voor een demonstratie. Breakdance wordt in 2024 een Olympische sport. Maar voor Menno overheerst nog steeds zijn persoonlijke motivatie: “Ik train zo hard omdat ik het zo graag doe.” 

De dansers geven in de talkshow herhaaldelijk aan dat er weer een nieuwe talentvolle generatie is. Wellicht komen er nieuwe gloriejaren voor breakdance, waarin Rotterdam andermaal een rol speelt. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment