Nieuws

Help DIG IT UP en Rotterdams Publiek om het uitgaansleven te beschrijven

Op zondag 10 oktober organiseert DIG IT UP een edit-a-thon. Deze edit-a-thon staat in het teken van het omschrijven van foto’s, flyers, posters en ander digitaal beeldmateriaal. Het is een mooie kans om verhalen van het publiek toe te voegen aan het digitale archief van DIG IT UP. Wil jij dat jouw verhaal onderdeel wordt van dit bijzondere erfgoed? Meld je dan aan, computerkennis is niet vereist. Let op! Aanmelden is verplicht via contact@digitup.nl o.v.v. edit-a-thon.

Rotterdams Publiek brengt het uitgaansleven van Rotterdam door de jaren heen in kaart. Daarvoor worden openbare data gebruikt van onder meer Wikipedia, concertagenda Setlist, krantenarchief Delpher en foto’s van het Stadsarchief Rotterdam. Sinds kort kunnen bezoekers zelf hun herinneringen aan de plekken waar zij uitgingen toevoegen. 

Op Wikidata zijn inmiddels meer dan honderd Rotterdamse theaters, bioscopen, dancings en andere uitgaansgelegenheden toegevoegd, waar vervolgens weer foto’s uit verschillende archieven, fragmenten uit video-interviews en krantenartikelen uit Delpher mee verbonden worden. Ook zijn zo’n 1800 tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen aan Wikidata toegevoegd. 

Filmladders invoeren

In de jaren ’80 werd elke week de filmladder in de krant gepubliceerd met de films die op dat moment in de bioscoop draaiden. Amadeus, Ghostbusters, Star Wars en Down by Law – ze komen allemaal voorbij in dit project. Net als de Rotterdamse bioscopen uit die tijd, waarvan er inmiddels veel zijn verdwenen: Calypso, Centraal, Cinerama, Cineac en Corso om er een paar te noemen.  

De filmladders gebruiken we om te zien welke films in welke bioscoop draaiden, en hoe vaak. Zo kunnen we een goed beeld krijgen van de populariteit van films en het soort films dat afzonderlijke bioscopen programmeerden. Nog een paar handjes en de filmladders zijn compleet ingevoerd! Rotterdammers die een bijdrage willen leveren aan het invoeren van filmladders uit de jaren ’80 zijn van harte welkom op zondag 10 oktober, van 14.00 tot 17.00 uur aan de Nieuwe Binnenweg 13-b. 

Rotterdams Publiek is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Stimuleringsfonds. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

One Comment

  1. Désirée Elens oktober 8, 2021 at 10:44 am - Reply

    In het gemeentearchief zijn twee fotoalbums van alle handgeschilderde gevelborden van het Luxor Theater, dat ook heel lang vooral een bioscoop is geweest!

Leave A Comment