Nieuws

DIG IT UP krijgt Europese erkenning

DIG IT UP staat in de catalogus van het programma Cultural Heritage in Action. Dit Europese erfgoedprogramma, uitgevoerd door Europa Nostra, benoemt in de catalogus organisaties in heel Europa die voldoen aan de eisen om te worden erkend als ‘good practice’. We zijn uiteraard erg trots dat DIG IT UP deze erkenning krijgt.

In de catalogus staan voorbeelden van innovatieve en inspirerende erfgoedorganisaties in Europese landen. In Nederland zijn twee voorbeelden aangewezen in de lijst, de samenwerking tussen DIG IT UP en het Stadsarchief Rotterdam en het bolwerk-project in Den Bosch, waarbij een oud verdedigingswerk in de stad is gerestaureerd en verschillende publieksfuncties heeft gekregen. Al met al een select gezelschap en we zijn blij dat we daar bij horen.

De samenwerking tussen het Stadsarchief Rotterdam en DIG IT UP, in de catalogus genoemd als ‘Archive for an Inclusive City – Crowdsourcing Intangible Heritage’ is beoordeeld als een goed voorbeeld van co-creatie die ‘bewoners van Rotterdam in staat stelt om hun eigen culturele erfgoed te beschrijven en langdurig te bewaren.’

De uitdaging was om bewoners te betrekken bij het verzamelen en bewaren van erfgoed uit de stad. Dat gebeurt onder meer met het gebruik van Omeka-s, dat DIG IT UP gebruikt om bezoekers van onze website zelf commentaar te laten leveren op het verzamelde en getoonde beeldmateriaal. In de catalogus wordt verder opgemerkt dat de werkwijze van DIG IT UP en het Stadsarchief ook de interesse heeft gewekt van andere instellingen, zowel in als buiten Rotterdam.

Europees bezoek in 2021

De vermelding in de catalogus krijgt nog een vervolg, want in 2021 komt er een zogenaamd ‘peer visit’ naar Rotterdam. Van de ruim dertig steden in de catalogus zijn er twaalf geselecteerd voor zo’n online bezoek en daar hoort Rotterdam bij. Voor dit bezoek worden 25 deelnemers geselecteerd na een oproep naar internationale betrokkenen bij Cultural Heritage in Action. Het wordt een online werkbezoek, waarbij de deelnemers van de organiserende stad en van elkaar leren. Het duurt vijf  dagen en telt onder meer workshops om tot oplossingen te komen voor vraagstukken over cultureel erfgoed en er wordt dieper in gegeaan op de methodiek van DIG IT UP.

We zien er naar uit om in 2021 gastheer te zijn en zullen er zeker weer over berichten zodra er meer bekend is.

Wil je meer weten? Lees dan over de catalogus van Cultural Heritage in Action.

En deze link geeft je meer informatie over de ‘good practices’.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment