Nieuws

Cultuurplan-periode is begonnen
voor DIG IT UP

Lezers van onze nieuwsbrief merkten in 2020 al dat DIG IT UP een aanvraag had ingediend voor het nieuwe Cultuurplan van de gemeente Rotterdam. Afgelopen november gaf de gemeenteraad groen licht en werd zeker dat onze aanvraag was beloond. Wat betekent dat voor DIG IT UP?

 

De gemeente Rotterdam legt om de vier jaar in een plan vast welke organisaties steun krijgen voor de volgende periode van vier jaar. Het nu ingegane Cultuurplan geldt dus voor de periode van 2021 tot en met 2024.

DIG IT UP krijgt de steun via het Cultuurplan vooral voor haar missie om Rotterdams beeld- en geluidmateriaal op te diepen bij de bewoners van de stad. Dat gebeurt me tal van onderwerpen en bij tal van verschillende groepen bewoners. Van jong tot oud, van breakdancer tot wie ooit in de trapauto bij Diergaarde Blijdorp zat. De werkwijze van DIG IT UP wordt in de komende jaren ook verder uitgebouwd tot een methodiek die kan worden gedeeld met andere erfgoedorganisaties.

Aansluiting bij gemeentelijke doelen

DIG IT UP sluit nauw aan bij drie belangrijke uitgangspunten van de gemeente Rotterdam: inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit.

Inclusiviteit houdt in dat we een divers publiek willen bereiken, ook publiek dat normaal gesproken niet zo snel naar een museum of archief gaat. Dat bereiken we door heel verschillende onderwerpen te behandelen en daarmee ook heel verschillende groepen stadsbewoners te betrekken. Van jong tot oud en van alle achtergronden. Ook intern letten we op inclusiviteit, met een heel gemengd team van medewerkers en vrijwilligers.

Bij innovatie richten we ons op de wijze van digitale archivering die we met de hulp vanuit het Stadsarchief Rotterdam hebben ontwikkeld. Ook besteden we veel aandacht aan het vastleggen van immaterieel erfgoed, waarbij we samenwerken met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Hoe leg je immaterieel erfgoed uit de stad vast? Met die vraag gaan de komende jaren verder aan de slag.

Bij interconnectiviteit richten we ons ten slotte op samenwerking met andere culturele producenten of zelfs andere domeinen dan cultuur. Zo kunnen we ook de achterban van die andere producenten bereiken en vergroten we ons bereik.

 

Ambities

Al met al hebben we grote ambities om met de steun vanuit het Cultuurplan DIG IT UP de komende jaren verder op de kaart te zetten als een vernieuwende erfgoedorganisatie. Niet alleen voor Rotterdam, maar ook daarbuiten. We hopen met elk nieuw project weer een stap te zetten om die ambities waar te maken. En we zijn dankbaar dat de gemeente Rotterdam ons daarbij helpt door DIG IT UP als nieuwkomer in het Cultuurplan op te nemen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment