Nieuws

Boek en expositie over Kralingse Bos in 2023

Op 9 juni gaven Marius Huender en Dik Vuik een lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van het Kralingse Bos. Zij vertelden aan de hand van een beeldpresentatie over de veranderingen in het landschap bij Kralingen en hoe dat uiteindelijk tot het huidige bos en de Kralingse Plas heeft geleid. 

Het gebied van Kralingse Bos en de Kralingse Plas zijn wellicht het meest veranderde landschap in Zuid-Holland. Van een veengebied veranderde het in een uitgestrekt plassengebied, dat vervolgens weer grotendeels werd ingepolderd. Rondom de overgebleven Kralingse Plas werd vervolgens vanaf 1911 aan de ontwikkeling van een bos gewerkt. Door tal van omstandigheden zou het tot 1953 duren voor het bos officieel werd geopend en ook daarna zouden er nog tal van veranderingen volgen in de wijze van natuurbeheer en gebruik van het bos. 

De bezoekers van de lezing kregen elk het tijdschrift ‘Kralingse Bos voor beginners’ mee, waarin een beknopte geschiedenis wordt beschreven. Maar ze kregen ook een vooruitblik op het vervolg van het project, want in 2023 verschijnt een boek waarin nog veel meer aspecten van bos en plas worden beschreven, een boek voor ‘gevorderden’ die graag de hele ontwikkelingsgeschiedenis en natuurwaarde van dit bijzondere stukje Rotterdam willen leren kennen. En daar komt een expositie bij in DIG IT UP, met bijzondere foto’s, zoldervondsten en een blik op zowel het verleden als de toekomst van het bos. 

Het boek wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 gepresenteerd. We kijken nu al uit naar zowel het boek als de expositie, want met zijn miljoenen bezoekers per jaar is een bos een attractie die voor alle Rotterdammers interessant is. Dat kan wel eens een drukbezochte expositie worden… 

 

Voorintekenen? 

Door middel van crowdfunding is het nu al mogelijk om in te tekenen op het boek. Maak daarvoor 20 euro (meer mag ook) over naar Stichting De Crooswijker (de rechtspersoon voor het project), bankrekening NL56INGB 0004 3533 42, onder vermelding van ‘boek Kralingse Bos’. 

Mail daarnaast naar Dik Vuik (dikvuik@gmail.com) zodat je wordt geregistreerd met je bestelling en op de hoogte kunt worden gehouden over de vorderingen met de productie van het boek. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment