Nieuws

Afscheid Evan en Frans

Evan van der Most geroemd als digitale stadsschatgraver

Twee mensen namen op 31 januari afscheid van hun langdurige actieve rol bij DIG IT UP: oprichter en tot nu toe zakelijk leider Evan van der Most en bestuurslid Frans Meijer. Tijdens een drukbezochte feestelijke bijeenkomst werden de nodige dankwoorden uitgesproken.

Met Evan en Frans namen twee ‘veteranen’ afscheid; beide hebben uitgebreid hun sporen bij de organisatie verdiend. Evan kwam in de jaren zeventig vanuit zijn werk bij het toenmalige Lijnbaancentrum naar De Esch en zette daar theater Hal 4 op. Nieuwe en innovatieve projecten volgden elkaar daar op: theatergezelschap Rotterdams Lef en Digital Playground zijn de meeste bekende voorbeelden van wat Evan in gang zette. In 2011 startte hij met DIG IT UP om het archief van Hal 4 te digitaliseren en toegankelijk te maken. Het vervolg is bekend, DIG IT UP is een stedelijke bekende erfgoedorganisatie geworden die niet meer is weg te denken.

Frans Meijer had zich al verdienstelijk gemaakt voor de stad, onder meer als directeur van de Bibliotheek, toen hij vanaf de oprichting bij DIG IT UP betrokken raakte. Hij verrichte langdurig bestuurswerk als achtereenvolgens secretaris, interim-voorzitter en algemeen bestuurslid. Frans toonde zich daarbij een ‘mensenmens’ die zeer betrokken was bij de Rotterdamse samenleving.

 

Loftrompet voor Evan en Frans

Onder de vele aanwezigen bij het afscheid waren tal van prominente gasten uit de stad. Onder meer Jantje Steenhuis (directeur Stadsarchief Rotterdam), stripmaker Robert van der Kroft, cineast Ferry Ronteltap, uitgever Joop de Jong en historicus en schrijver Aad Koster bevonden zich in het rijkgeschakeerde gezelschap.

Bestuursvoorzitter en huidig directeur van de Bibliotheek Theo Kemperman roemde Evan en Frans in zijn speech. Hij somde nog eens een aantal projecten op waarmee DIG IT UP de afgelopen jaren naam heeft gemaakt. “Evan heeft met al deze exposities, documentaires, publicaties, talkshows en online platforms de nieuwe stadscultuur in beeld en geluid ontsloten en vastgelegd. Zonder Evan waren we veel verwondering, verbijstering en vooral heel veel plezier armer.” Hij speculeerde er op dat Evan nog steeds betrokken zal blijven, wetend dat hij slechts enkele portieken verderop woont: “Je zit meestal heel dichtbij en we hoeven alleen maar heel hard Evan te roepen”. Theo overhandigde Evan ten slotte een speciaal ontworpen erepenning.

Ook Frans kreeg lovende opmerkingen van Theo, die hem een ‘betrokken, gedreven en deskundig bestuurder’ noemde. “Frans heeft een grote en brede historische belangstelling en die heeft hij, zeker op het gebied van de moderne tijd, kunnen uitleven als bestuurder van DIG IT UP. Ik dank je hartelijk voor alles dat je voor DIG IT UP hebt betekend.”

Frans, oud-directeur van de Bibliotheek, liet in zijn afscheidsspeech niet na om te citeren uit zijn favoriete Rotterdamse roman: ‘Karakter’ van de schrijver Bordewijk, uitgegeven in 1938. “Amsterdam is onze nationale stad, maar Rotterdam is onze internationale stad”, sprak hij een van de hoofdpersonen uit het boek na. Frans verheugde zich er al op dat Rotterdam-Zuid enkele nieuwe straatnamen krijgt die namen krijgen van personen in ‘Karakter’: zowel Katadreuve als Lorna te George uit de roman zullen worden vernoemd. Het was een mooie primeur voor de aanwezigen bij dit ‘erfgoedfeestje’.

Stapje terug, maar niet met pensioen

Ten slotte kreeg Evan van Kees vrijdag nog een fraai souvenir met de inscriptie ‘Evan van der Most – Digitale StadsSchatGraver 2011-2020’. Evan bedankte op zijn beurt het bestuur en de medewerkers van DIG IT UP voor ‘negen mooie jaren’. Hij wenste Simone veel succes en bood haar officieel de ‘sleutel’ van DIG IT UP aan. “Na 47 jaar werken doe ik een stapje terug. Maar ik ga niet met pensioen, want dat gelooft toch niemand.”

Het gezelschap werd daarna verrast met een optreden van dj Bootsy Paul, die de zaal met zijn ‘moving sound machine’ in muzikale vuur en vlam zette. Er werd nog lang nagepraat.

DIG IT UP is Evan zeer erkentelijk voor zijn jarenlange inzet. Evan heeft aangegeven zich nog met onder meer beeldonderzoek te willen bezighouden. We zullen hem dus zeker weer tegenkomen in de galerie!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment