Nieuwsbrief september 2019

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2019

OUT in Rotterdam – 100 jaar gay
geschiedenis nog tot 29 september!

Veel positieve reacties

Onze oproep het publiek te vragen Rotterdamse Roze Zoldervondsten aan te leveren heeft 1.500 foto’s, negatieven, filmpjes, posters en objecten opgeleverd. De expositie is tussentijds vernieuwd en uitgebreid. Dagelijks worden nog nieuwe vondsten langsgebracht. We hebben nog nooit zoveel (enthousiaste) bezoekers gehad, de lezingen zitten bomvol en bezoekers gaan spontaan crowdfunden. Het project krijgt publicitair veel landelijke aandacht en de lichtbak van de voormalige Cosmo Bar kon worden gered en toegevoegd aan de collectie van Museum Rotterdam.

 

Rotterdamse Roze Kaart online

De hoeveelheden zoldervondsten die in steeds grotere mate worden ingeleverd, vragen om een betere archivering, het makkelijker toevoegen van metadata en annotaties en online publiceren. Samen met Stadsarchief Rotterdam gaan wij daar het komend jaar mee aan de slag.

Als aanzet daartoe ging onlangs onder grote belangstelling de Rotterdamse Roze Kaart online. Op de kaart staan 75 lhbt+ clubs, bars, discotheken, feesten, festivals, sauna’s, organisaties en cruise plekken van toen en nu. In de galerie hebben we ons moeten beperken tot enkele afbeeldingen per locatie. Op de Rotterdamse Roze Kaart is het complete archief in de vorm van een web expositie te bekijken. Op Google Maps staan alle locaties vermeld en kan je een (fiets)tocht samenstellen.

 

Agenda
 

Vrijdag 20 september uur 16.00 uur

Simone da Silva geeft in het Bibliotheektheater een lezing over ‘100 jaar gay Rotterdam’, toegang gratis, aanmelden op Bibliotheekcollege.

 

Dinsdag 24 september 20.00 uur

Waar komt het begrip “Roze Zaterdag” vandaan? Aad Koster geeft antwoord op die vraag. Na een korte samenvatting van zijn eerste lezing, aangevuld met nieuwe informatie, pakt hij de draad weer op in de zestiger jaren. Hij schetst de gevolgen van de seksuele revolutie en de afschaffing van artikel 248bis voor de homogemeenschap. Hij gaat uitvoerig in op het conflict met bisschop Simonis naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Apollo in 1978. Hij eindigt met de actuele situatie. Hoe staat de LGBTi+ gemeenschap er anno 2019 voor?

 

Donderdag 26 september 20.00 uur

Evan van der Most geeft aan de hand van de Rotterdamse Roze Kaart een presentatie over de geschiedenis van de Rotterdamse homohoreca.

 

Zondag 29 september 15.00 uur

‘Rotterdam Historical Bike Tour’ in samenwerking met Rotterdam Pride en Motel Mozaïque. De gids leidt je langs markante homolocaties uit het roemruchte verleden. Je kan met of zonder fiets boeken op ‘Rotterdam Historical Bike Tour’

 

Zondag 29 september 15.00 uur

Blamankenner Hans Sibarani van Woordnacht interviewt gasten over het scandaleuze tribunaal uit 1949 dat collega’s aanspanden tegen Anna Blaman (1905-1960). Met medewerking van tekenaar Gemma Plum en singer-songwriter Plattèl.


LET OP: Gezien de grote belangstelling is het aan te bevelen om per evenemenent te reserveren op contact@digitup.nl.

 

Herdruk folder

Door de grote belangstelling raakten de folders over Out in Rotterdam op, maar dankzij enkele donateurs is er een tweede druk beschikbaar. Haal bij ons een stapeltje folders op en verspreid ze binnen je netwerk.

40 Jaar Hal 4

Herinneringen

Veertig jaar geleden werd de machinewerkplaats van het voormalig Drinkwaterleidingbedrijf in Kralingen onder de naam Hal 4 in gebruik genomen als culturele evenementenlocatie. Heb jij een herinnering aan Hal 4 die je bij is gebleven? Een legendarisch concert, een indrukwekkende voorstelling? Heb je er iemand voor het eerst ontmoet die jou nog altijd dierbaar is? Heb je er in je jonge jaren je eerste werkervaringen opgedaan? Heb je als beleidsmaker of politicus met die lastige jongens van Hal 4 te maken gehad? Heb je er op kantoor gewerkt, met je gezelschap of band opgetreden of was je als technicus betrokken bij Hal 4? Heb je ooit Hal 4 gehuurd en daar een activiteit georganiseerd? Of was je betrokken bij Rotterdams Lef, Digital Playground of de hiphopera Atalanta? Wij zouden het leuk vinden als jij je herinneringen op https://digitup.nl/hal4/herinneringen/ met ons wilt delen, beeldmateriaal stuurt naar conctact@digitup.nl of met materiaal langs komt in de galerie van DIG IT UP.

 

Zet alvast in je agenda

Op 6 oktober om 16.00 uur verricht stadsarchivaris Jantje Steenhuis in ‘Hal 4 aan de Maas’ de officiële handeling van het online zetten van het complete archief van Hal 4, bestaande uit ruim 4.000 bestanden. Dit wordt gevolgd door een gevarieerd programma met interviews en optredens, met om 19.00 uur een Indonesisch buffet waar je nu al door het overmaken van € 19,50 per persoon op kan inschrijven. Wij zouden het leuk vinden om alle generaties, die ooit bij Hal 4 betrokken zijn geweest, weer eens bij elkaar te hebben.

De expositie is nog te bezoeken tot en met 29 september 2019.
Open op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur aan de Schiedamsedijk 62a. Toegang tot de expositie is gratis. Voor de activiteiten hanteren we PAY WHAT YOU WANT of betaal wat je kan. Reserveren kan op contact@digitup.nl.

DIG IT UP heeft de culturele ANBI status.
Doneren kan op NL67 RABO 0104 8898 96

Bezoek DIG IT UP Galerie

DIG IT UP - Rotterdamse Stadscultuur 
Galerie en erfgoedlab
Schiedamsedijk 62a - 3011 EH Rotterdam
Open op woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
www.digitup.nl
contact@digitup.nl
 
Facebook - DIG IT UP
Website - DIG IT UP
www.digitup.nl | www.facebook.com/digitupnlcontact@digitup.nl


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*