//Welke bands speelden op het Holland Pop Festival in 1970?

Holland Pop

Welke bands speelden op het Holland Pop Festival in 1970?

Het blijft een wonderlijk deel van de legendevorming. Een festival waarvan niet met zekerheid te zeggen is van sommige bands en acts of ze er nu echt opgetreden hebben. Heeft dat te maken met het feit dat dit het eerste meerdaagse, grote festival van Nederland is geweest? Is het toe te schrijven aan de wolk van hasj en wiet die over het terrein zweefde, de LSD en geestverruimende paddenstoelen die simpel verkrijgbaar waren? Mogelijk. Bij elk groot evenement vallen acts uit en worden nieuwe acts toegevoegd. Tegenwoordig is een festival een georganiseerd evenement, waar al dit soort informatie vastgelegd wordt.

Tijdsbeeld

Het ontbreken van zekerheid over het wel of niet optreden van bands, artiesten en acts zorgt wel voor aangename verwarring. Kijk, dat bijvoorbeeld Santana heeft opgetreden is wel duidelijk. Bij de bezoekers, de gelukkigen die iets unieks meegemaakt hebben, blijven de grote namen hangen. Daarvoor ga je in eerste plaats naar een festival. Wanneer jouw favoriete act daar optreedt, dan ben je van de partij. Voor wie zelf op grote, meerdaagse festivals is geweest komt het vast bekend voor dat je ‘leven’ op een festival al snel een andere wending neemt als je van tevoren bedenkt. Die andere goede band ga je niet zien. Je staat net in de rij voor eten of krijgt een biertje van een muziekvriend waarmee je aan het bijpraten bent. Of je kater is nog te groot om rationeel te handelen. Dan bedenk je later op de avond dat je ‘die & die’ niet op het podium hebt gezien. Omdat jij er niet was. Maar die artiest zal er vast gestaan hebben.

Spelen tot in de ochtenduren

Zo’n artiest, act of band tekent namelijk een contract. Er zijn belangen mee gemoeid. Geld. Misschien was het in de begindagen -en subcultuur status- van de popmuziek nog wat anders geregeld. Er kon een band uitvallen. Misschien ook andersom. Het programmaboekje was al gedrukt en er ontstond een mogelijkheid om nog een leuk bandje neer te zetten. Er was een flexibele eindtijd voor een dag, ik bedoel als er een schema verschrikkelijk uitliep, dat geen groot probleem was voor de band en de bezoeker. Meegenomen ook dat bands in die tijd rustig midden in de nacht gingen spelen op zo’n festival. Pink Floyd sloot drie dagen vrijheid af. Zij speelden spontaan het lied ‘Set The Controls For The Heart Of The Sun’ speciaal ter ere van de opkomende zon. Op zondag? Dat is dan feitelijk op maandagmorgen geweest.

Feitelijk

Ik heb een spreadsheet gemaakt met namen van bands, optreeddagen en artiesten in de eerste kolom. In volgende kolommen heb ik ijkpunten geplaatst, zoals het programmaboekje en de website van Georges Knap’s Galerie Kralingen. Verhalen van muziekliefhebbers en journalist Peter Sijnke. Bootlegs (illegale muziekalbums op vinyl) van het festival. Bands die door Berry Visser zijn genoemd in interviews. De bands die het meest zijn aangevinkt, hebben gespeeld. Zoveel is duidelijk. Mungo Jerry kwam als vervanger later op de planning te staan en stond niet in het programmaboekje. Er is genoeg bewijs te vinden dat hij daar zeker gespeeld heeft. Twee van de zeven mogelijke kruisjes staan aangevinkt in mijn ‘database’. Dr. John The Nighttripper scoort zeven vinkjes.

De twijfelgevallen

Tata Mirando en zijn orkest zijn een aardig uitgangspunt (twee vinkjes). Ten tijde van het Holland Pop Festival, eind juni 1970, was Tata zelf in ieder geval drie en half jaar overleden. Het orkest, als het gespeeld heeft, deed dat dan blijkbaar onder deze naam. Muziekblad Aloha meldt dat Renaissance en East Of Eden niet speelden. Stone The Crows wordt juist weer wel vermeld.

Nederlandse acts

Het Nederlandse Supersister speelde volgens bandlid Robert Jan Stips (en het programmaboekje maakt hier melding van). Zelfs op het hoofdpodium, al is daar twijfel over. CCC Folk & Blues Inc bandleden stelden juist dat zij daar als enige Nederlandse act speelden. In andere verhalen tel ik vijf Nederlandse bands die op het hoofdpodium stonden. Bijzonder is dat Focus niet op dat hoofdpodium heeft opgetreden maar op het ‘bij’ podium. Zij bestonden op dat moment nog geen jaar. Van The Bintangs is een overeenkomst, een contrat, terug te vinden. Terwijl zij waarschijnlijk niet gespeeld hebben.

Is dit belangrijk?

Voor de overlevering is het misschien juist wel mooi dat niet alles precies in kaart is gebracht. Dat Pentangle volgens het programmaboekje zaterdag gepland stond en dat andere informatie aangeeft dat zij op vrijdag speelde. Misschien zat die band in een andere dimensie…

Niet met zekerheid te zeggen is deze opsomming van bands, acts en artiesten die Holland Pop Festival verrijkten met een optreden (of soms niet):

The Flock, Canned Heat, Hot Tuna, Pentangle, Quintessence, East of Eden, The Byrds, Family, Dr. John the Night Tripper, Country Joe, Tyrannosaurus Rex, Renaissance, Stone The Crows, Third Ear Band, Al Stewart, Supersister, CCC folk & Blues Inc, Tata Mirando Orchestra, Mungo Jerry, Chicago Art Ensemble, John Surman, Han Bennink, Caravan, Fairport Convention, Fotheringay, Soft Machine, Pink Floyd, Dream, Bismarck, Oscar Benton Blues Band, Focus, Eksepsion en The Bintangs.

Door Okkie Vijfvinkel

Foto door Chiel van der Stelt
Foto door Marijn van Beers
Bronnen:
 • Holland Pop Festival 1970, drie legendarische dagen in Kralingen. Interview Peter Sijnkes
 • Interview Okkie Vijfwinkel met Berry Visser
 • Volgens Willem: Een onbeschaamde geschiedenis van rock in Nederland
 • Website Harry Knipschild
2022-02-21T13:30:33+00:00juni 24th, 2020|Hollandpop|

One Comment

 1. Frank de Vrije december 20, 2020 at 2:46 am - Reply

  Supersister speelde
  27-06-1970 op het Holland Pop festival op het hoofdpodium. Zie concertlijst https://aadlink.home.xs4all.nl/1970.html
  en voor de foto 2/3e naar beneden scrollen : https://supersister.nl/

Leave A Comment