//We Help You

Holland Pop

We Help You

Het verhaal achter de iconische T-shirts met de ‘We Help You’ tekst. De organisatie had bedacht dat jongeren taken konden verrichten op het festival. Ze werden stewards en kregen een vaste locatie aangewezen op het terrein, met een bijbehorende taak. Gelijkgestemden, daar neem je wat van aan. Dat was het idee er achter. Dit was een job voor de volledige drie dagen van het festival.

Jongeren konden zich hiervoor aanmelden. Ze kregen een vaste taak op het festival en kregen in ruil daarvoor een vergoeding en eten. Het was de bedoeling om taken uit te voeren die bij een festival horen. Als aanspreekpunt dienen. Locaties voor het eten en drinken aanwijzen. Informatie aangeven. Het hek bewaken en bezoekers op hun gemak stellen.

Het herkenbare ‘We Help You’ shirt maakte onderdeel uit van het plan. Witte shirts met rode biesjes. Chocoladeletters met de tekst in rood, blauw en groene kleur. Deze stewards zouden met hun duidelijke aanwezigheid het gevoel van veiligheid van de festivalgangers vergroten.

Gratis muziek en voedselbonnen

Sommige bronnen spreken over 700, andere over wel 1200 stewards. Veel van deze jonge vrijwilligers deden hun best. Zij hielpen waar mogelijk. Er zijn verhalen van politieagenten die in hun vrije tijd deelnamen. Ook suppoosten van Feyenoord meldden zich aan. Studenten in Delft werden gevraagd. Sommigen namen het ervan. Er waren er die het t-shirt weer uittrokken en zodoende gratis gingen feesten. Of een behoorlijk zakcentje bijverdienden door mensen tegen geringe betaling door te laten bij de entree.

Doordat het festival in financiële problemen kwam, werden de stewards uiteindelijk niet betaald. Georges Knap: “Onze hulpdienst, al die ‘We Help You stewards, dat waren er geloof ik 800, hadden we fl.35,- aangeboden. Maar die kregen uiteindelijk niets. Ze waren natuurlijk wel gratis op het festival en kregen voedselbonnen verstrekt”.

Replica’s van het shirt zijn nu -in beperkte oplage- te koop bij DIG IT UP.

Door Okkie Vijfvinkel

Foto door Aad Koster

Shop het T-shirt

We hebben een kopie van het beroemde ‘We Help You’ T-shirt laten maken. Een mooie hommage aan een driedaags festival dat Rotterdam-Kralingen wereldwijd op de kaart zette. Op = op!

2022-02-21T13:30:33+00:00juni 24th, 2020|Hollandpop|

Leave A Comment