//Het Leger Des Heils op het podium

Holland Pop

Het Leger Des Heils op het podium

Tussen de foto’s van fotograaf Aad Koster zat een afbeelding van leden van het Leger Des Heils op het podium, bij daglicht. In eerste instantie was er geen informatie te vinden. Na enig onderzoek kwam een scriptie naar boven van toenmalig geschiedenisstudent Olav Siero. In die scriptie staat een interview met medeorganisator Georges Knap waarin de situatie besproken wordt.

Politieke en religieuze overtuigingen niet gewenst

Volgens Knap werd de aanwezigheid van politiek en religie, die toentertijd onlosmakelijk met elkaar verwerven waren, vermeden om polarisatie op het terrein te voorkomen. De NSVH mocht wel met een stand op het terrein staan met het doel om de jeugd te voorzien van condooms. Daarnaast werd er een speakerscorner in de hoek van het terrein geplaatst, maar er werden geen stands verhuurd aan politieke of religieuze groeperingen. Knap gaf in een interview te kennen dat het opdringerige aspect van het opleggen van een overtuiging niet binnen de filosofie van het festival viel. Het festival diende een feest voor iedereen te worden.

Verrassingsactie

Hoewel politiek en religie dus geen plaats diende te hebben binnen het festival slaagde het Leger des Heils er op de zondagochtend in om met een speaker het podium te betreden en de net wakker wordende menigte die nog op het terrein aanwezig was toe te spreken. Het Leger des Heils zag tijdens het festival potentie om in te gaan op politieke vraagstukken en greep de kans aan om haar levensbeschouwing naar het jeugdige publiek over te dragen.

Toen Knap van de gebeurtenis op het podium op de hoogte werd gesteld is hij zo snel mogelijk naar het festivalterrein gereden om het evangelisch kerkgenootschap van het podium te halen. Ondanks dat de organisatie het doel had polarisatie door middel van het verspreiden van politieke of religieuze standpunten zoveel mogelijk tegen te gaan was het Legers des Heils er toch in geslaagd het hoofdpodium te betreden. Het is niet duidelijk waarom de media niet bericht heeft over dit incident, terwijl deze gebeurtenis op de zondagochtend de organisatie toch een hak had gezet. Een van de stewards had zonder toestemming van de organisatie het Leger op het podium laten plaatsnemen.

Knap is bij het horen van de megafoon vanuit zijn huis meteen naar het podium toegesneld om het Leger des Heils te laten verwijderen. Wellicht dat door het snelle optreden van Knap de media het incident niet hebben opgepikt.

 Door Okkie Vijfvinkel

Foto door Aad Koster

Bron:

  • [1] Siero, O.R.J. (2013). Amerikaanse taferelen in Nederland? Hoe de Amerikaanse muziekfestivals en contraculturele bewegingen een weerslag hadden op de Nederlandse samenleving tussen 1965-1970, p 21-22 (Scriptie).
2022-02-21T13:30:33+00:00juni 24th, 2020|Hollandpop|

Leave A Comment