//Het festivalterrein

Holland Pop

Het festivalterrein

De grote schaal waarop het Holland Pop Festival in 1970 plaatsvond, betekende dat er naast de muziek nog veel meer georganiseerd moest worden. Hoe hou je festivalgangers drie dagen op de been?

De kosten van het festival werden aanvankelijk begroot op anderhalve ton. In guldens, wel te verstaan. Het werd meer dan een miljoen. Er werd naast een omvangrijk muziekprogramma dan ook veel georganiseerd in het Kralingse Bos.

Voor de optredens werden twee podia in het bos geplaatst, een hoofdpodium en een iets kleiner podium. Bij het hoofdpodium kwamen twee geluidstorens te staan met de beste geluidsinstallatie die tot dan toe ooit in Nederland was gebouwd. In totaal werden er zes grote festivaltenten in het bos geplaatst. Café-restaurant De Plasmolens werd gebruikt als commandopost voor onder meer het ontvangen van de pers.

Van blikjes Cola tot sandalen

Sponsor Coca-Cola en Internationale Food Service zorgden voor de catering, die ongekende vormen aannam. Er werden alleen al 220.000 blikjes Cola en 350.000 belegde broodjes verkocht. Er waren marktkraampjes, onder meer van de NVSH die onder het motto ‘doe wat je wil, maar eerst de pil’ voorbehoedsmiddelen aanbood. Bij andere kramen waren zaken te koop als (hippie) sieraden, sandalen – niet het handigste schoeisel na de regenbuien tijdens het festival – en hoeden.

Op veertig plekken werd eten en drinken verkocht en er werden toiletten geplaatst. Vrachtwagens reden af en aan om de distributieplekken te bevoorraden. Een noodhospitaal zorgde voor de opvang van bezoekers met medische problemen.

Kamperende jongeren en wasgoed tussen de bomen

Bezoekers bleven meestal de gehele drie dagen in het bos, wat betekende dat ze er ook overnachtten. Dat overnachten gebeurde vaak in een simpele vorm: in een slaapzak midden op het veld. Maar er werden ook tentjes geplaatst langs de randen van het terrein en tussen de bomen. Foto’s geven een soms bijna idyllisch beeld van kamperende jongeren, van wasgoed dat tussen bomen te drogen hangt. De vergelijking met een camping dringt zich op, maar buiten de kaders van de foto’s waren er tienduizenden andere bezoekers. Het was er allerminst zo rustig als het op enkele foto’s lijkt te zijn.

Alles bij elkaar was er drie dagen lang een logistiek achter het festival zichtbaar. Het Holland Pop festival was meer dan een muziekfestival, het was een driedaagse leefgemeenschap.

Door Dik Vuik

Foto door Aad Koster
Foto door Aad Koster
Foto door Pieter Boersma
2022-02-21T13:30:33+00:00juni 24th, 2020|Hollandpop|

Leave A Comment