Tour hal 42020-10-22T14:15:56+00:00

Veertig jaar HAL 4

De Tour

In deze tour nemen we je in het kort langs alle belangrijke momenten van Veertig jaar HAL 4. Voor meer informatie kun je het achtergrond artikel lezen en voor meer beelden de online expositie bekijken.

Volg de tour

Het onstaan van HAL 4

In 1978 nam de coöperatieve werkgemeenschap Utopia het voormalige Drinkwaterleidingcomplex in Kralingen in gebruik. Op 21 september 1979 werd de machinewerkplaats van het voormalig Drinkwaterleidingbedrijf in Kralingen onder de naam HAL 4 als culturele evenementenlocatie in gebruik genomen.

Het concept van HAL 4

Het concept van HAL 4 was dat de fabriekshal een lege doos moest blijven, als tegenhanger van het traditionele lijsttoneel zonder vast podium, tribune en horecavoorzieningen. Alles moest verplaatsbaar zijn. De ruimte zou zo geschikt zou zijn voor locatietheater, popconcerten en congressen. 

Online expo

Bouw

Veertig jaar HAL 4 In 1978 nam de coöperatieve werkgemeenschap

Bekijk »

Highlights

Er vonden tal van legendarische concerten plaats, zoals The Cure, Captain Beefheart, Nina Simone, Celia Cruz en Youssou N’Dour. Het Ro Theater beleefde er met onder andere de productie Merlijn hoogtijdagen in de tijd dat de oude schouwburg werd afgebroken en de nieuwe Rotterdamse Schouwburg werd gebouwd. Het Amsterdamse Mickery Theater bracht er de uit Moskou komende voorstelling Cerceau uit, een in tijden van Glasnost en Perestrojka vier uur durende voorstelling in het Russisch die simultaan werd vertaald.
Online expo

Mensen

Veertig jaar HAL 4 In 2006 werd de grootschalige hiphopera

Bekijk »

Rotterdams Lef

Vanaf eind jaren negentig specialiseerde de stichting HAL 4 zich in jongerencultuur. Geïnspireerd door Made in da Shade werd in samenwerking met de SKVR het gezelschap voor jongerentheater Rotterdams Lef opgezet. Rotterdams Lef zou tien jaar bestaan en opgaan in theatergezelschap Siberia, dat uiteindelijk weer opging in het Maas Theater.

Digital Playground

Ook werd in 1998 het nog altijd actieve Digital Playground opgezet, om jongeren kennis te laten maken met de creatieve kanten van de computer. Verder werd in HAL 4 jongerentheater met alle relevante gezelschappen uit die tijd geprogrammeerd. Na jarenlang gedoe over de Hinderwetvergunning werd HAL 4 geïsoleerd en uitgebreid met een foyer met uitzicht over de Nieuwe Maas. De foyer werd in 2002 in gebruik genomen.

CKV Topper Award

In 2006 werd de grootschalige hiphopera Atalanta geproduceerd. Culturele diversiteit was vanaf het begin bij HAL 4 een vanzelfsprekendheid. In datzelfde jaar won HAL 4 de CKV Topper Award. Een landelijke onderscheiding die werd uitgegeven door het Cultureel Jongeren Paspoort voor de culturele instelling die de meeste CKV-leerlingen had ontvangen.

En nu?

In 2009 beëindigde stichting HAL 4 de activiteiten in het theater en ging Digital Playground door als zelfstandige stichting. Tegenwoordig is HAL 4 in gebruik als ‘HAL 4 aan de Maas’.

Einde van de Tour

Vond je dit interessant? Bekijk dan ook:

Leave A Comment