Programma2019-10-01T18:55:32+00:00

PROGRAMMA


Naar aanleiding van het veertig jarig bestaan van Hal 4 is er aanstaande zondag 6 oktober openhuis in ‘Hal 4 aan de Maas’.  Er zijn doorlopend tentoonstellingen te zien met beelden over veertig jaar Hal 4. Daarnaast vinden er lezingen plaats over het DWL-terrein en het gebouw. Is er een talkshow over de rol die Hal 4 heeft gespeeld in de geschiedenis van de kunst en cultuur van Rotterdam. Het eerste exemplaar van het boek 40 jaar Utopia wordt uitgereikt. De dag wordt afgesloten met een Indonesisch buffet. We hopen die dag weer vele oude bekenden te mogen begroeten. 

15.30 uur Doorlopende tentoonstelling in de diverse ruimtes van Hal 4 met beelden uit de geschiedenis van Hal 4. Gerubriceerd op thema’s als; het DWL-terrein, het gebouw, de posters, krantenartikelen, Rotterdams Lef, Digital Playground en medewerkers en bezoekers. Vrijwilligers uit de Esch hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om ruim 4.000 afbeeldingen en filmpjes te digitaliseren, te rubriceren, op datum te zetten en te beschrijven. 

16.00 uur Officiële handeling van het online zetten van het archief van Hal 4 door een medewerker van Stadsarchief Rotterdam.  

16.15 uur Lezing Victor Mani over het ontstaan van woonwijk de Esch op het voormalig DWL-terrein. 

16.30 uur Optreden door Laise Sanches, zij was actrice bij het huisgezelschap van Hal 4 het jongerentheatergezelschap Rotterdams Lef en werd bekend met Adlicious als finalist van de X Factor. 

16.45 uur Lezing Evan van der Most met medewerking van Chiel van der Stelt over de visie die zij hadden over Hal 4 als lege doos. Het moest een ‘black box’ worden waar vernieuwende culturele evenementen zouden kunnen gaan plaatsvinden.  

17.00 uur Optreden GMB , het hiphop alter ego van Gery Mendes, was ook acteur bij Rotterdams Lef en winnaar van de Muzikantenprijs van De Grote Prijs Van Nederland. 

17.15 uur Het ontstaan van Hal 4 wordt wel toegeschreven aan een toevallige samenloop van omstandigheden. Terugkijkend op het brede oeuvre aan activiteiten is er echter wel degelijk een logische lijn zichtbaar in de ontwikkeling en blijkt die ‘toevallige samenloop’ zich te laten herleiden naar een ideale voedingsbodem voor stromingen die vandaag de dag stevig geworteld zijn in het culturele landschap. De geschiedenis van Hal 4 kan niet los gezien worden van het cultuurbeleid van Rotterdam. Het is een bijzonder actueel onderwerp: hoe verhoudt particulier initiatief in de culturele sector zich tot beleid? Hoe kan een grass root / bottum-up initiatief een plek veroveren in het Cultuurplan? Betrokkenen uit heden en verleden worden hierover door Melanie Post van Ophem geïnterviewd. Daarnaast komen gasten aan het woord die nog altijd de vruchten plukken van wat Hal 4 heeft voortgebracht. 

18.00 uur Optreden Theo van Wesselo en Eddy Sewerratti (Rembo & Rembo en Hausmagger) spelen onder andere hun culthit  ‘Je Loopt Als Een Homo’.  

18.30 uur Overhandiging door bestuur coöperatieve vereniging Utopia eerste exemplaar boek ‘40 jaar Utopia’ middels een videoboodschap met Jan Riezenkamp, voormalig wethouder, die het mogelijk maakte dat Utopia het complex in 1978 in gebruik kon nemen. 

19.00 uur Start Indonesisch buffet in de Maaslounge met prachtig zicht over de Nieuwe Maas en de stad. 

Toegang gratis. 

-Voor het Indonesisch buffet kan men inschrijven door het overmaken van € 19,50 per persoon op bankrekening NL67 RABO 0104889896 ten name van stichting DIG IT UP, onder vermelding van buffet. 

Locatie: Hal 4 aan de Maas, Watertorenweg 200, 3062 HA Rotterdam.